Sunday, September 27, 2009

KIRIS is off to Paris..

La ni kul 9.45pm.. jap gi pas siap goreng bihun ntok bekal esok.. ibu nak tidur.. mata dah ngantuk dah.. hoho..esok flight ke Paris kol 6.30 pagi.. so..nak kene catch up flytoget kol 4.30 dr skøyen..huhu.. anyway, moga selamat perjalan kami anak beranak pergi dan balik..amin..

Gambar2 kat bawah ni time tunggu train nak balik dari open house aunty linda kat Sandvika petang tadi.. layan je la..kot la ada yg rindu ke kan nanti..huhu..





P/S: I Love you..

KIRIS and Alyssa family from Copenhagen!!

Semalam masa jalan2 kat town, nampak satu family ni dok asyik memilih barang kat depan kedai Asean. ayah kata macam malaysian..so, ayah dok je kat depan kedai tu.. dalam hati, ibu tau dah..sure ayah akan sapa diorang if memang dah pasti they all are malaysia.n. as what I expected..kuar je dari kedai asean tu nampak la ayah dok tengah berborak2ing dengan family tu.. Erm..jarang jumpa msian kat Oslo ni, so kalau ada peluang tu memang cepat je la kami sapa.. as this case.. memang kebetulan sangat la..diorang lak dok nak cari tempat makan yang ada nasi..sian kat mak diorang..tak mau dah mkn kebab.. naseb baik la kitorank memang tau ada satu kedai ni memang ada jual nasi and kari kambing@ayam.. since diorang ok, kami bawak la ke Grondland.. terasa sangat syok berkenalan2 dengan family ni.. diorang naik cruise dari Copenhagen..

KIRIS??hohoho..nasib baik de in the good mood and bukan bangun dari tidur..so, memang dia sakan la.. takdela mengaruk ke apa ke kan.. berkenalanla KIRIS ngan uncle Nazri, Aunty Adila, Nenek(tk tau nama nenek tu sape..:p) abg Aiman and kak Alyssa (tp kak Alyssa tidur..bila bangun tu mcm tkde mood..besela..anak kecik memang camtu.. bangun2 tidur badan lesu..mana nak ada mood) Anyway, really nice to meet them..InsyaAllah..ada rezki and panjang umur, kami lak ke sana..ehehe.. dah ada kenal org ni syok la nak berjln nanti..ahhah..suka suki ibu jer..ntah diorang nak melayan kita ntah tidak kan.. tapi tkpe, aunty adila n family sure ok nyer..heheh.. semalam ada la snap sket gambar.. makanya..lyn je la..





note: tengah ibu serabai2 la ada jumpa org kan..hahah.. gasakla labu..


P/S: I Love you..

Friday, September 25, 2009

Pagi Syawal di Oslo..

Hari ni dah raya ke 6.. kot kita ada kat KL, sure weekend ni ada program balik kampung raya lagi..tak pun, ada je jemputan open house..erm...bestnyer.. tapi takpe la..next year kita raya kat Msia lak.. lagipun, isnin ni nak fly ke Paris..yayyy!!

So, raya ahad lepas..takde la apa yang special na.. cuma lepas ayah balik dari sembahyang raya..and ibu siap2kan Kaseh dan diri sendiri.. Ibu call nenek.. hampir banjir gak la umah sewa ni..hahha.. biasala kan.. kot ada kat Msia pun sure nangis gak masa salam tu.. cume this time ditambah lak dengan kajauhan ni...lagi haru la.. tapi, after hang up the phone tu..Ibu dah ok dah.. Then, kita salam bermaaf-maafan..Ibu, Kaseh dan ayah..

Erm..tahun ni tahun ke-2 ibu salam tangan suami di pagi raya..(ada unsur2 jiwang paragraph ni ..huhuhu..) hiba sangat rasanya.. terasa banyak salah silap ibu pada ayah selama bersama.. Ibu tau banyak kerenah ibu yang menyakitkan hati ayah..tapi ayah tu..sabar jerk..My dear sweetheart, sayang minta ampun dan maaf atas segala salah silap sayang pada Is selama ni..andai ada terlanjur kata dan tingkah...halalkan makan minum sayang selama bergelar kekasih, tunang dan isteri buat Is..maaf andai sayang masih belum mampu jadi isteri terbaik buat Is..sayang akui..diri ini masih punya banyak kelemahan dan kekurangan..dan untuk itu..kemaafan jua sayang pohonkan.. terima kasih juga atas segala kasih sayang, cinta, perhatian dan kesempurnaan hidup yang telah Is curahkan buat sayang dan Kaseh..Love you so much!! And to my dear Kaseh, last year, Kaseh masih dalam rahim ibu.. but this raya, kaseh sendiri dah salam tangan ayah dan ibu juga..tahun depan kita balik beraya kat Msia ye sayang.. kita tuntut duit raya double dari semua org..ahahah...

Family potret : Pagi 1 Syawal 1430H di Oslo..



Terubat duka lara di pagi syawal tengok keletah 2 beranak ni..







P/S: I Love you..

Tuesday, September 22, 2009

Girl in pink!!

KIRIS in totally pink colour lah..




P/S: I Love you..

When Ibu said 'no,no, no..'

Yayyyy!!! guess what? tadi sedang ibu sibuk buat susu untuk Kaseh, Kaseh pun sama-sama sibuk nak menggeledah tempat simpan tong sampah.. as usual Ibu kata ' Kaseh, no..' but this time came along with the finger sign.hahah...And righ after that, Kaseh did what Ibu did..hoho..she's such a clever girl la!!! Then, she kept repeating the same action everytime Ibu said..'no, no, no..'.



Note: When I'm writing this post, Kaseh is staring at me and show her finger sign of 'no' .. so cute..


P/S: I Love you..

Monday, September 21, 2009

Kasut baru KIRIS..

Hari raya dah lepas.. lom ada idea lagi nak membebel pasal majlis raya semalam.. nanti-nanti la.. cuma petang tadi ayah ajak ke bandar lepas zohor.. nak cari kasut untuk Kaseh.. kasut lama dah leh simpan dah..coz dah sempit.. nasib baik mission accomplished gak hari ni.. sebab haritu pusing2 town tak de..kot ada pun size takde.. sudahnya semalam borak-borak dengan ayah..then teringat kat kedai yang jual equipment ntok basketball..termasukla kasut..so, ke situ la kita hari ni.. Alhamdulillah.. ada pun yang berkenan di hati.. :)








P/S: I Love you..

Friday, September 18, 2009

Biskut raya pertama ibu..

Seumur hidup ni, tak pernah ibu buat biskut raya lagi.. tapi bila dah ada kat tempat orang ni..terasa nak buat plak.. haritu borak-borak dengan ayah.. tu ayah kata 'buatla biskut kacang..' erm, elok gak..sebab ibu pun memang suka biskut kacang ni.. every raya mesti request Cik Ida buat.. So, petang semalam (after asik je bertangguh) entah mana datang keinginan membuak-buak nak buat biskut kacang ni datang lak.. mungkin sebab ibu rasa sedih kot. So, disebabkan malas nak layan perasaan sedih tu.. terus je gi dapur amik kacang n kuali.. buat ikut sesuka hati jerk.. tapi alhamdulillah..menjadi..ayah pun kata sedappp.. dan bagi ibu yang sememangnya penggemar biskut kacang.. rasa not bad at all percubaan pertama ni..eheh.. finally, berjaya gak ibu buat biskut raya pertama dalam hidup ni.. hahahah..


Biskut Kacang Mazola

tadaaa.....ntah rupa apa kan?? tapi tkpe la..makan sendiri je pun..heheh..janji sedappp



Note: Petang ni ibu nak beli bahan ntok buat biskut almond london lak.. semalam ayah request..


P/S: I Love you..


Thursday, September 17, 2009

Rutin pagi KIRIS

7/7.30..

Bangun pagi.. pastu kacau ayah ke ibu ke.. tapi lebih pada ayah.. tepuk2 ayah..korek idung ayah.. guling2 kat ibu ke..kaki tendang2.. n ntah apa2 lagi.. janji ibu n ayah kene bangun gak..
Pastu ibu iron baju ayah sementara ayah mandi.. Kaseh?? Sibuk mengemas laci kat tepi katil.. tak pun menyendeng2 kat ibu yang dok tengah iron tu.. isk..isk.. susah2.. Ibu letak je kat high chair..eheheh. After ayah sudah mandi, ayah tolong beruskan gigi Kaseh.. Pastu kita breakfast sama2.. tapi sejak puasa ni, Kaseh pun miss breakfast gak..ehheh.. minum susu je masa bangun tu..


8.00am..
After Kaseh n Ibu salam ayah, 'sayang' ayah and ayah give a warm hug to us..ayah pergi kerja.. Ibu lak gi bawa Kaseh jalan2 ambil angin pagi.. ronda2 je la kat area umah ni.. tapi kalau tak kuar jalan2.. dok kat umah main2.. pastu baru bagi susu and tidokan Kaseh balik.. zzzz...Tido sampai kol 10 lbh cmtu..

So..itula rutin pagi Kaseh.. macam best tak?? kot la kat KL..takde kita nak berjalan2 amik angin pagi gaknya.. sebab ibu dan ayah masing-masing dah pergi keje..Kaseh?? mesti antar nursery kan?? ermm... siannye dia.. apapun..Ibu sayang Kaseh!! even though I realized that I'm not the best mom in the world!!

sekadar gambar hiasan..


P/S: I Love you..


Tuesday, September 15, 2009

Salam Aidilfitri..

First time ibu raya jauh dari family.. I'm speechless.. dan malam ni, ibu layan perasaan dengan lagu-lagu ni..











Salam Aidilfitri buat semua.. Maaf zahir batin..


P/s: I Love you..

Monday, September 14, 2009

11 bulan sudah..



Pejam celik, pejam celik..
Wah...dah besar dah anak ibu dan ayah ni kan..
11 bulan dah dia.. huhu..
Terasa cepatnyerr masa berlalu..
ermm.. kaseh dah pandai apa ek??

1) Dah pandai jalan dalam 15 tapak..(update hari ni: petang tadi before kaseh mandi, practice berjalan lagi.. pastu found out yang Kaseh dah bleh jalan dari sofa sampai hampir ke depan pintu utama umah ni..means, adala dalam 60 lebih tapak..yayyy!!! )

2) Dah pandai gosok gigi juga!! suakan je toothbrush ke mulut, nga nga la dia..

3) Bila ibu counting 1, 2, 3.. Kaseh pun akan kuarkan jari comel tu wat ala2 couting la juga..

4) Bila ibu nyanyi A, B, C, D, E, F, G.. Kaseh akan kuarkan bunyi yang konon2 macam menyanyi gak kot..ehehe..

5) Bila bangun tidur, dah pandai turun katil sendiri wothout any help from ibu or ayah... cayalah!!

6) Ketawa melekek-lekek bila dikejar dek ibu...hahahah..

7) Dah ada dah bunyi-bunyi.. 'A...yah..'

8) Kepala geleng ke kanan dan kiri ala2 berzikir bila ibu lafazkan kalimah 'La ila ha illallah..'

9) Hulur tangan untuk salam bila ayah nak gi kerja..( ni ikut mood Kaseh)

10) Dah de 6 batang gigi!!

11) Dah pandai merajuk..ekeek...

12) Bila ibu/ayah cakap 'Hellooo..' Kaseh angkat tangan tekap kat telinga dia.. if time tu Kaseh dok pegang remote/Hp, lagi la real kan..eheh..

13) Dah pandai 'give me five!!/ give me 10!!'ehehe..

Erm..banyak lagi tentang Kaseh bila genap 11 bulan hari ni.. tapi rasnya ibu note yang tu je la kot kat blog ni..eheh.. Bulan depan Kaseh dah setahun..yahoo!!!


P/S: I Love you..


Sunday, September 13, 2009

Jalan-jalan hujung minggu..

Tengah hari tadi saja bawa Kaseh keluar jalan-jalan kat Vigelandsparken. Cuaca pun cerah, saja la keluar ambil angin..






Before keluar ke taman tu, memang dah plan nak singgah ke barnhage yang dekat dengan area rumah coz saja nak bagi Kaseh main buaian.. on the way nak ke barnhage tu.. elok je dia dok layan stroller nya tali apa ntah.. tup2, bile dah sampai betul-betul depan buaian tu... Ya Rabbi...tidur rupanya anak ibu ni.. kesiannya la hai dia.. letih sangat practice berjalan kat taman tadi..takpela sayang, kita gi lagi lain kali yer..




Ni pulak, percubaan ayah untuk shot panning picture.. well, not bad at all..good effort la sayang!!




P/S: I Love you..

Selamat Hari Lahir Nenek..


Gambar atok dan nenek belah Tok Ibu masa sambutan father's day 2 tahun lepas.. masa tu ibu belom kawin pon lagi dengan ayah Kaseh.. malas lak nak godek2 gambar kat external HD..


Hari ni hari ulangtahun Tok Ibu yang ke-59. Dah tua dah nenek.. moga panjang umur, murah rezeki.. tadi ibu call nenek, ucap selamat hari lahir.. macam biasa nenek mesti tanya, "Kaseh mana? , tengah buat apa?, dah pandai apa?" Cuma hari ni nenek ada la gak cakap "Kaseh dah duduk jauh, tak dapatla nak tengok Kaseh".. erm..tiap kali nenek cakap camtu..rasa runtun gak hati ibu ni.. Sejak kita balik ke Oslo bulan Januari yang lepas, nenek tak pernah lagi tengok muka Kaseh yang latest.. apalagi tengok keletah Kaseh.. kesian Tok Ibu.. Tok Ayah selalu je tengok Kaseh.. kalau tak kat blog, ayah video call guna skype..huhu..sedih sangat la pulak ibu!!!uwaaaaa!!! Tapi nak buat camne, Tok Ibu takde computer kat umah tu.. internet network pon takde.. sebab takde pon nak pasang.. Kesian nenek.. walaupun Kaseh cucu Tok Ibu yang ke -18, tapi mesti ada beza dengan cucu-cucu yang lain.. huhu.. takpe la nenek, tahun depan Kaseh balik ek.. Apapun, Selamat hari ulangtahun kelahiran yang ke-59. Moga nenek dipanjang umur, dimurahkan rezeki, hidup bahagia dunia akhirat.. dan semoga sentiasa dalam keredhaanNya.. Amin.. Kaseh, ibu dan ayah sayang sangat kat nenek..


Note: Air mata ibu mengalir dengan lajunya masa buat posting ni...uwaaaa..


P/S: I Love you..


Saturday, September 12, 2009

Malam yang dingin..

Malam semalam entah apa angin nya, Kaseh payah betul nak tidur.. walhal mata tu sangatla mengantuk..tapi, bila baring and didodoi dodoi, tak mau sungguh dia tidur.. dari before waktu berbuka (which is kat Oslo pukul 7.55pm smlm, Msian time was 1.55am) sampaila pukul 10 lebih.. sudahnya ibu and ayah masing-masing dah give up.. So, ayah kata 'jom la kita keluar..bawa Kaseh jalan-jalan'. Then, berjalanla kami mengelilingi pekan Skøyen ni.. best jalan malam-malam ni..walaupun sejuk, tapi sejuk yang nyaman.. takde laa sampai mencengkam ke tulang kan.. jalan punya jalan, kaseh still tak tidur lagi..adoi..camne ni? erm..takpe, ayah kata kite buat se'round' lagi..pusing la dari tram station tu sampaila ke depan Bunprice (1 of the mini groceries shop yang operated 7 days a week in Norway), pastu patah balik sampaila ke rumah. Alhamdulillah..Kaseh tidur juga akhirnya.. sampai je kat umah, ayah angkat Kaseh and pass pada ibu, then bagi susu..terus je tidur..sampai la ke pagi.. but, adala Kaseh jaga kol 2.30am camtu sebab nak susu..

Anyway, seronok kuar g walking malam-malam ni.. memang takde di buat orang kat sini bawa anak keluar gi walking malam-malam camni.. berbeza dengan situasi kita di Malaysia.. even pukul 2/3 pagi pun kadang2 masih ada parents yang bermain embun dengan anak-anak.. Well, this is another thing that ibu and ayah loves most when staying here. Family should always comes first.. That's what norwegian did.. but not in Malaysia.. Just like entry ayah yang ni.. Whatever it is, Ibu is really lucky to have such a loving, caring and understanding husband like your dad sayang.. and also a very cute, smart and brilliant daughter like you Kaseh... love both of you so much!!


A shot during our cuti-cuti Malaysia 2008 (time ni Kaseh baru 7 bulan 1/2).. at the swimming pool in front of the club house of Desa Impiana..miss our home so badly..huhu..


P/S: I Love you..


Friday, September 11, 2009

Ta te Ta te...

Entry khas ntok family di Malaysia.. Pak Su and nenek mesti rajin menjengah ke blog Kaseh ni kan.. Kaseh dah jalan banyak dah ni nenek.. leh dapat duit raya tak?eheheh...

video


p/S: I Love you..

Tuesday, September 08, 2009

KIRIS and her walking skill

Kaseh dah banyak improve.. last time cuma dapat menapak dalam 5/6 step..tu pun nampak macam tak stabil sangat.. But sekarang ni, alhamdulillah..manja ibu dah melangkah dengan lebih yakin dan stabil.. As for now, Kaseh dah mampu berjalan sendiri dari sofa hingga ke depan skrin TV.. adalah dalam 15 tapak macam tu.. Cuma sekarang ni belum pandai lagi nak bangun sendiri without hold to something.. Takpe, insyaAllah..esok lusa boleh la tu kan..

By the way, gigi ke-6 akhirnya muncul juga after 2 weeks Kaseh demam haritu.. but this time rasanya paling menderita setakat ni sepanjang episod tumbuh gigi bagi Kaseh.. Before this tak pernah demam.. maintain jerk..tau2 ibu dah rasa dah gigi tu.. but not for this time.. Sampai tak tidur malam kamu dibuat dek kerana gigi tu sayang.. kesian sayang ibu ek.. Mungkin ada lebih dari satu gigi yang nak tumbuh..sebab tu Kaseh sampai demam.. Ibu rasa ada lagi 1/2 batang gigi akan muncul tak lama lagi.. sabar ye sayang..Kaseh kuat kan.. Ibu dan ayah doakan Kaseh kuat untuk harungi saat saat ni lagi..Ibu dan ayah sayang Kaseh..sangat2..selamanya..muaahhhsss..


Sekadar gambar hiasan..


P/S: I Love you..


Sunday, September 06, 2009

KIRIS's first toohbrush..

This might be 'ntah apa-apa' entry, but as the first intention this blog being create is for noted KIRIS's childhood stories and memories, so I decided to post this too!!

Kaseh's first toothbrush..started used it when Kaseh was 8 month..

Bought this at Barna Hus Alna few weeks ago.. found the 'Teach Me' toothbrush for Kaseh.. with this one, both Kaseh and ibu @ ayah can hold it together while brushing her teeth..Kaseh also can learn to hold the toothbrush herself with this one.



Note: My dear Kaseh, you maybe has your own toothbrush by the time you read this blog @ post, but this is the very first2 toothbrush in your whole live sayang..


P/S: I Love you..

Pandai dah dia!!

Kaseh dah pandai turun katil @ sofa sendiri.. tapi ibu and ayah tetap gak berjaga jaga takut Kaseh tersilap langkah lak.. Kalau before ni ibu or ayah yang ajar Kaseh camne nak turun katil, tapi sekarang Kaseh dah pandai dah.. clever girl!!!

video


P/S: I Love you..


It's a practice time!!

Orang kata practice make perfect..so, hari hari ni la keje kami anak beranak.. dengan harapan Kaseh cepat jalan.. eheheh...InsyaAllah...setahun nanti pandai dah kot berjalan.. sayang Kaseh..sangat sangat!!

video


P/S: I Love you..

Saturday, September 05, 2009

KIRIS berkenalan dengan dryer...

Again..ayah takde kerja.. dok dengki manja ibu masuk dalam dryer lak.. ntah apa2 la ayah ni Kaseh.. takpela.. biarkan je la dia gurau2 ngan anak manja sorang ni ha.. Kaseh lak..ntah apa dibuatnya dlm dryer tu..





Ayah.. Kaseh nak kuar dah ni.. dah puas dah beramah mesra dengan dryer ni..huhu..


P/S: I Love you..