Tuesday, June 22, 2010

Kelakar la kamu ni.. :)






P/S: I Love us!!

Throwing

Why toddlers throw things

Throwing things is a new and enjoyable skill for many children between 18 months and 3 years of age. It takes fine-motor skills to open the fingers and let go of an object, and considerable hand-eye coordination to actually throw it. No wonder your toddler wants to practice this exciting skill! What happens next is educational, too: Your toddler discovers that whatever she throws falls down — never up. She can't say "gravity," but she can certainly observe its effects. If she throws a ball, it bounces; if she tosses a plum, it goes splat. Of course, for you it's maddening when spaghetti winds up all over your just-mopped kitchen floor or a clean pacifier lands on a dirty sidewalk, but to your toddler, it's all great fun.

What you can do about it

"Unless your toddler's throwing a rock through a window or really threatening to hurt someone, don't give her a time-out or punish her," says Roni Leiderman, associate dean of the Family Center at Nova Southeastern University in Fort Lauderdale, Florida. It's futile to try to stop your child from throwing at this age. Concentrate instead on limiting what she throws and where she throws it with these tips.

Show her what she can throw. Your toddler will learn what not to throw more quickly if there are lots of things that she is allowed — and even encouraged — to throw. Balls are an obvious choice (stocking up on foam balls will minimize accidents indoors). But actual throwing games (like tossing beanbags in a basket or skipping stones on a pond) are even more fun for a 2-year-old, especially if you play with her. The message you want to convey is that throwing things is fine as long as she throws the right things in the right place at the right time. "When she throws something inappropriate, like a shoe, calmly take it away from her and say, 'Shoes aren't for throwing, but balls are.' Then give her a ball to play with," says Leiderman.

Discourage her aggressive throwing. What should you do when your toddler does throw something she shouldn't — sand from the sandbox, for instance, or blocks at another child? As much as possible, try to ignore it the first few times it happens. If she knows she can get your attention by throwing something she shouldn't at someone, she's likely to do it again.

If your child often comes close to hurting other children by throwing things at them, it's important that you always react the same way, since toddlers learn through repetition. The next time she does it, say, "No, that hurts," and pull her aside for a quick time-out to call attention to the "no" and to remove her from the situation so she can start fresh in a moment. The key is to keep the time-out under a minute (a good rule of thumb is 30 seconds at this age) so your child doesn't forget why she was made to stop what she was doing. If you notice that she throws things at other children when she gets angry, encourage her to express herself with words instead. Say, "If you're angry at Emily, use your words," or, "You tell me when you get angry." It's okay to let her know you're unhappy with her behavior by your tone of voice, just don't let your anger determine your response. Try not to yell at your child, and never hit her — even if it's just her hand — to discourage her from throwing.

If she persists in throwing things in a hurtful manner, even though you've tried to deter her calmly and consistently, you may have no choice but to keep an eagle eye on the toys she plays with, and to shadow her while she plays with them.

Fasten her toys to her seat. When she's in her stroller or car seat, try attaching a few playthings within easy reach (tie the toys with short pieces of string and trim the ends so they can't get wrapped around her neck). She'll quickly discover that in addition to throwing the objects, she can fish them back again. Double the fun for her, half the work for you.

Clean up together. Don't ask your toddler to pick up everything she throws. "That's an overwhelming task for a child this age," says Leiderman. Instead, try getting down on your hands and knees together and enlisting her help by saying, "Let's see how fast we can pick up the blocks together," or "Can you help me find all the yellow M&M pieces?"

Set a good example. You don't have to avoid casually tossing a pillow on the sofa to set a good example for your toddler. In fact, you can use the items you normally toss around your home to show her what's good to throw and what's not. The next time she throws something she shouldn't, take a tour of your house together and toss socks in the hamper, tissues in the wastebasket, and toys in the toy chest instead.

Sit with her at mealtimes. This is a messy eating stage, but you can often avoid the worst of it by sitting down with your toddler while she eats. That way you're right there to gently but firmly tell her no when she makes a move to toss her lunch and to hold her plate down with your hand if need be. "Parents should always sit with their children at mealtimes to engage them in conversation and help develop their language skills," says Leiderman. It's also the best way to make sure your toddler chews her food before swallowing so she doesn't choke.

Use toddler-proof dishes. "Never use your fine china or even breakable stoneware to feed your toddler," says Leiderman. Instead, try using a special toddler dish with plastic "suckers" that fasten to the table or highchair tray so she can't pick up the dish. Keep in mind, though, that while these work well enough that a casual grab won't send her dish scuttling across the floor, they won't stop a child who's amazed to find her dish "stuck" and is determined to pry it off.

Stick to small portions. You'll waste less and your toddler will have less ammunition if you serve her tiny portions of finger foods and hold off on dishing up more until she's eaten what's there. "Don't push her to eat more than she wants to unless your pediatrician says she's having trouble thriving," says Leiderman. Most kids don't start throwing their food until they've finished eating and grown bored. So no matter how much she's eaten, take your toddler's food-flinging as a sign that she's finished her meal, and remove her from the table or her highchair. If a bit of food does escape her hands, either by accident or on purpose, try to keep some perspective about it: After all, a dropped slice of bread or a pinch of grated cheese on the floor may be annoying, but we all drop things sometimes.

Articles taken from Babycenter. Written by Nina Louie




P/S: I Love us!!


Sunday, June 20, 2010

Happy 2nd Father's day Ayah..

Hari ni hari Ahad..hahaha...memangla hari Ahad sayang, tapi sebenarnya ibu cuma nak cita kalau hari ni sebenarnya hari bapa.. honestly, ibu takde buat pape pun ntok ayah sempena hari ni.. cuma wish je la.. kamu?? harusla pagi2 seawal celik mata ibu ajar kamu wish kat ayah... 'ayah..happy father's day.. I love you..' apapun...sebenarnya tak perlu hari2 khusus untuk hari bapa ke, ibu ke.. everyday is supposed to be special day for them..cumanya, mungkin dengan adanya satu2 tarikh yang khas seumpama ni, nampakla lebih happening dan meriah kan??!!

Tapi, walau apapun kisahnya untuk hari ini.. ibu minta agar Kaseh akan sentiasa menghargai , mengasihi, menyayangi dan menghormati ayah..selamanya.. kerna ibu pasti ayah juga akan sentiasa punya perasaan yang sama pada kamu...kerna kamu adalah anaknya..dan dia adalah ayah kamu.. ayah yang sentiasa ada di sisi ibu tatkala kita sama2 berjuang di waktu kelahiran kamu hampir 2 tahun yang lepas. ayah yang sanggup melakukan segalanya untuk kamu, melapangkan dirinya untuk kamu, bersusah payah memberikan yang terbaik untuk kamu, yang sanggup menyedut hingus dari hidung kamu dan segala macam benda lagi yang telah, sedang dan sentiasa akan buat untuk kamu, anaknya.. please sayang..hormati ayah, jagalah perasaan ayah..kerna dia adalah ayah yang terbaik untuk kamu di dunia ini.. ayah suami ibu, dan ibu yakin dan amat pasti yang ayah akan jadi ayah yang TERBAIK untuk anak2 ibu.. mungkin ayah tak dapat lambakkan kamu dengan kemewahan wang ringgit, tapi syukur alhamdulillah.. segalanya cukup untuk kamu..dan insyaAllah, dengan ilmu yang ayah ada juga akan mampu membimbing kamu ke jalan yang diredhai Allah..insyaAllah.. doa ibu dan ayah agar kamu membesar menjadi anak solehah..yang sentiasa dirahmati Allah, dan dapat memanjangkan amal baik ibu dan ayah dengan amalan baikmu sayang.. kerna matinya kami cuma membawa amalan..bukan harta kekayaan dunia.. dan kamu adalah harta kami..harta yang kami doakan dapat membahagiakan kami di dunia dan akhirat.. sayang kamu selamanya..






P/S: I Love us!!

Note: Selamat hari bapa pada abah kepada ibu, atok kamu.. ibu call atuk tadi..walau ibu tau atuk takkan boleh bercakap dengan ibu..cukupla sekadar ibu dengar atuk katakan'haa...' di hujung talian sana.. sayang atuk kamu selamanya...


Syoknya manja main pasir!!





P/S: I Love us!!

Friday, June 18, 2010

Ku Cinta Apa adanya kamu..




Kuamati semua
menatapmu aku bahagia
Sedianya bila diriku
Bisa menjadi kekasihmu
Tinggalah aku menanti
Cinta ini terus tertuju
Dalami hatimu yang galau
Kumau kamu seadanya
*
Jadikanlah aku cintamu bersemi untuk kita
Biar waktu nanti yang bicara ku lugu menanti
Kuterima engkau seperti yang ini apa adanya
Biar hati kita yang bicara ku cinta apa adanya kamu..
Tinggalah aku menanti
Cinta ini terus tertuju
Sedianya bila diriku bias menjadi kekasihmu


P/S: I Love us!!

Wednesday, June 16, 2010

Andai satu masa nanti..

My dear sayang Kaseh..
Waktu ibu taip post ni, Kaseh ada dalam cot, dalam bilik tidur.. sedang terjaga dari lena yang panjang.. mungkin dek kerana terlalu letih berlari petang hari tadi waktu kita berjalan2 di Vigilandsparken.. Tapi, tetap..kamu sangat enjoy setiap saat yang kamu ada.. berlari2 sesuka hati mengikut langkah kaki kamu.. ada masa nampak seolah2 kamu cuba untuk mendekati kanak2 lain, walau hakikatnya mereka jauh lebih besar dari kamu.. tapi tetap..kamu sangat comel.. ada rasa mahu meletakkan diri di tengah2 keramaian tadi.. that's great!!


Sayang,
Seandainya saat kamu baca coretan hati ibu kali ni, kamu dah pun punya kehidupan sendiri, atau mungkin masih lagi menuntut di alam persekolahan, atau mungkin juga di peringkat universiti.. tahniah ibu ucapkan.. sebab ibu percaya kamu pasti dah banyak membanggakan ibu dan ayah..sebab ibu yakin anak ibu anak yang bijak.. yang akan sentiasa menyenangkan hati dan membuat hati kedua orang tuanya bangga. Tapi sayang.. cuma ibu minta sesuatu dari kamu.. biarla kegembiraan itu milik kita bersama.. milik kamu, ayah, ibu dan adik2 kamu.. jangan pernah biarkan gembira itu cuma milik ibu dan ayah..tapi bukan kamu.. sebab ibu tak nak andai ada sesuatu yang kamu lakukan tu, bukan atas dasar kehendak kamu sendiri, tapi lebih kepada memuaskan hati ibu dan ayah.. that's not right.. so, kalau waktu ni kamu ada berperasaaan sebegitu.. please..ibu minta.. let us know.. andai ditakdirkan ibu takde lagi waktu ni, please let your daddy know.. sebab.. ibu dan ayah tetap manusia biasa yang takkan lari dari melakukan kesilapan, atau mungkin ada kalanya terleka dek kerana mahu memuaskan hati masing2. Dan ibu takut kamu menjadi mangsa keadaan.. ibu harap ibu dan ayah tak buat macam tu.. andai kata ye, maafkan kami.. but please.. do let us know about it.. you are free to talk as long as you put your word in a good manner, then there will be no problem at our side, insyaAllah... kita boleh berbincang dari hati ke hati.. apapun halnya.. please.. jangan pernah pendamkan perasaan kamu..

My dear sayang Kaseh,
Sejak ayah dan ibu berkahwin, ayah selalu cakap..'nanti bila kita dah ada anak, jangan pernah lebihkan mana2 pun.. semuanya kena sama rata.. macam mana kita didik dan besarkan anak yang pertama, macam tu jugakla pada adik2nya'. dan statement tu tetap selalu ibu dengar walau kami dah punya kamu.. sebab kami tak pernah mahu terlupa atau terleka dalam membesarkan kamu dan adik2 kamu.. insyaAllah..ibu dan ayah cuba untuk takkan pernah sekali pun keluarkan statement ' kamu akak, dia adik.. kamu kene mengalah' NO sayang.. insyaAllah ibu takkan biarkan benda tu berlaku. Atas apa yang ibu rasakan waktu ni, atas apa yang telah ibu saksikan sejak beberapa hari ni, dan atas apa yang telah ibu dengar sejak bertahun2 lamanya.. statement tu cuma akan buat adik2 hilang rasa hormat, hilang rasa tanggungjawab pada yang lebih tua. And of course I will not let it happen in our family.. especially among my dearest children.. andai si adik melakukan kesilapan, tetap salah tu salah dia.. dan dia perlu minta maaf pada yang lebih tua.. andai barang tu kepunyaan yang lebih tua, dia tetap perlu minta izin sebelum ambil atau gunakan sekalipun.. begitu juga sebaliknya.. biarla ada rasa hormat, kasih dan sayang yang menebal antara diri kamu dan adik2.. cumanya.. SEANDAINYA.. kamu rasakan ibu dan ayah berat sebelah, tak kotakan apa yang ibu cakapkan tadi.. sekali lagi ibu minta.. bagitau ibu, bagitau ayah.. bagitau kami sayang.. sebab yang pasti..kami tak pernah mahu benda tu berlaku, cuma tetap kami manusia biasa yang kadang2 terlupa. So please, let us know if it still happen. Because that is totally wrong!!! Kalaupun kamu terpaksa print posting ibu kali ni, buatla..tunjukkan pada ibu.. luahkanla pada ibu.. cuma tetap perlu ada adab dan sopan yang perlu kamu iringkan ye sayang.. :) Ibu memang ibu kamu, tapi tetap dan selamanya ibu akan cuba untuk jadi sahabat yang terbaik pada kamu dan anak2 ibu yang lain.. insyaAllah.. sayang kamu selamanya..

My dear sayang Kaseh,
Membesarla menjadi anak solehah, yang menyenangkan hati ibu dan ayah, yang dapat memanjangkan amal baik ibu dan ayah dengan amalan baikmu sayang.. yang sentiasa berada di bawah rahmat Allah.. menjadi contoh yang baik pada adik2 kamu.. yang menjadi kebanggaan keluargamu dan agamamu..sayang kamu selamanya...



P/S: I Love us!!


What's on my mind 6..

Waktu ni ibu rasa sangat2 sakit hati.. bengang kepala otak semua la ada.. dari nak tidur semalam, tidur pun terbawak2 dalam mimpi.. ni tadi bangun pagi pun dok terfikir n terkenang lagi.. memang tahap sakit hati ibu ni melampau2 la ni.. Ya Allah.. ujian kesabaran untuk ibu agaknya.. tapi memang sangat sakit hati.. ayah pulak..cuma membiarkan je keadaan jadi macam tu.. susah la nak cakap.. pada ayah mungkin situasi tu biasa pada ayah..tebab dari sejak dulu2 lagi ayah dah kerap lalu and berdepan dengan soituasi yang sama.. mungkin pada ayah..dah macam lali.. tapi tidak pada ibu.. ibu rasa sangat tercabar atas apa yang berlaku. Kalau dah rasa ego sangat.. please..you are free to go.. The door is always there..apsal lak tak tau malu melekat lagi kat situ.. tapi memang ibu sakit hati.. jangan sampi ibu bertindak sendiri di luar batasan pemikiran sudah.. waktu tu jangan pulak ayah nak salahkan ibu..


image from google..


P/S: I Love us..


Tuesday, June 15, 2010

Potty Training

Hari ni (08/06/10) bermula la potty training untuk kamu.. since kamu pun dah pandai bersuara 'poo' everytime kamu nak poo2.. so ibu rasa dah boleh kot mulakan usaha.. so harini dah few times gak la ibu dok asik la bukak and pakaikan balik diapers tu.. sebab.. kadang2 kamu sebut poo.. tak pun, bila ibu nampak kamu mencangkung seolah2 meneran, cepat2 ibu bukak seluar and diapers kamu.. then definitely i will ask you go to the toilet and seat on your potty.. tapi, everytime tu la kamu main-main.. tak juga poo.. cuma pee jerk.. mungkin kamu tak biasa kot.. ada takde.. sikit je pun hasil pelaburan.. huhu..





P/S: I Love us!!

Thursday, June 10, 2010

Thanks daddy..

Balik bercuti ke Msia kali ni, ayah belikan kamu hadiah... last year balik kamu kecik lagi, so carrier seat yang ada tak boleh menampung lagi.. so this time, ayah beli yang tahan lama.. approximately up to 12years/36kg.. But still, brand yang sama.. sebab ayah sangat mementingkan keselesaan dan keselamatan.. walau terpaksa mengimport dari German dan diterbangkan terus ke Malaysia 2 minggu sebelum penerbangan MH01 landing on the 25th April 2010.

Nak dijadiakn cerita, actually barang ni dah sampai few days awal dari kita sampai.. tapi ada isu sikit bila nak collect barang ni.. so, keesokan hari tu, after few time call kastam and pos malaysia sendiri.. ayah decide untuk collect sendiri kat pejabat pos somewhere near to kargo places.. and again.. untuk kesekian kalinya.. sistem kat Malaysia ni kadang2 macam siput.. benda simple pun makan berejam.. urusan yang sepatutnya boleh diuruskan di 1 kaunter, or maybe 2.. jadi 4 kaunter.. tapi ada 2 kaunter tu kene berbalik2.. haihhh... ntah apa2 ntah.. kenapa la suka sangat menjadikan urusan yang simple tu menjadi rumit.. tak paham n tak pernah paham.. awal2 sampai kat Msia je mulut dah mengomel.. Dahla pengawal tu kerek.. takde ibu nak kidnap nye trolly dah senget2 tu.. apala salahnya cakap dengan cool daripada awak cakap macam bagus.. dahla cuaca time tu panas menyengat.. makin panas rasanya.. stupid!!! Kesimpulannya.... jarang2la berpuas hati dengan service kat Msia ni.. nanti2 ibu update plak pasal kisah kat Celcom center Kajang yang betul2 buat ibu naik darah.. cerita tu lagila menyakitkan hati.. haihh..

Anyway, terima kasih pada ayah kamu untuk keselesaan yang dihadiahkan pada kamu utnuk percutian kali ni.. Membesar jadi anak solehah ok sayang.. yang menyenangkan hati ayah dan ibu.. sayang kamu..sayang ayah kamu juga..





pacifier tu adalah wajib setiap kali duduk dekat car seat.. tak malu!!! seawal minit pertama dah mintak.. other than that time.. takde kesah la pulekk... anak..anak..


P/S: I Love us!!

Wednesday, June 09, 2010

Rindu padanya...Desa Impiana..

Tajuk takde kene mengena pun dengan entry.. sebenarnya ibu rindukan rumah kita. tiba-tiba je rasa rindu.. apa khabar rumah tu.. hurmm..nak balik haritu tak sempat nak kemas.. masih ada kotoran yang masih perlu disental..hurmmm.. tiba2 rasa sebak.. aduss.. ibu sangat lemah tiap kali berbicara pasal desa tu.. especially after balik bercuti kali ni.. why arrr????? mungkin kerana saki baki rasa kecewa yang tinggal kot..

ni la living hall tingkat bawah rumah kita...divider tu ibu baru beli..saje suka2 puaskan hati sendiri.. tak dan pun nak bubuh frame ke apa ke.. kosong je.. sangat sesuai untuk memerangkap lebih banyak habuk mungkin..hahahhaha...

Video ni ibu rec waktu kita jalan2 ambil angin hari Ahad yang sudah.. terima kasih pada ayah untuk tricycle yang comel lagi cute ni.. kamu sangat la suka naik tricycle ni kan.. menyanyi2 bagai.. hihi..sangat comel..ibu sayang kamu..


video



P/S: I Love us!!



Monday, June 07, 2010

Surprised!!!! Alhamdulillah menjadi - Part 1

Assalamualaikum... hohohohoho.. sepi je blog ni sebulan lebih ni.. jangan kata bersawang.. taik cicak pun dah bersepah2 dah..ekekek.. mana kami menghilang ek?? we all balik bercuti di kampung halaman la.. sebetulnya, takde sesiapa pun di kalangan ahli keluarga yang tau tentang kepulangan kami ni.. cuma ada 3 org kawan kat KL yang tau.. itu pun secara kebetulan.. kalau tidak..mmg takde sape pun yang tau.. memang hajat di hati nak buat surprise untuk semua.. tiket pun kami dah beli sejak 29/12/2009.. see.. punyela lama menyimpan rahsia kan?? sesiapa pun tanya bila nak balik.. slalu jawapan harusla 'raya'.. so, berangkatla kami ke London 23/4/2010 yang lepas... then, 24/4/2010 kami berangkat ke Msia dengan penerbangan MH01.. few days before flight kami.. hati agak gusar since waktu tu isu debu gunung berapi memang sangat hot sampai major airport pun closed.. tapi, alhamdulillah.. 3 hari before flight kami.. airport dah mula beroperasi macam biasa.. terima kasih Ya Allah kerna mempermudahkan urusan kami..

Transit sehari di London.. stay kat airport hotel jer.. kebetulan hotel pun elok2 je kat terminal 4, the same terminal for our next flight to KUL via MAS.. flight ke KUL dari LON pukul 2210pm London time, and we all landed kat KLIA pukul 1730pm msia time. keesokan harinya. syukur perjalanan sangatla smooth..and kamu manja.. terlalu lena diulit mimpi indah agaknya.. hihi... nanti2 update lagi ek.. dah lama tak update blog, dah macam beku lak otak nak mengarang..hahaha.. :P


after check out dari hotel and proceed for the check in purposes..

melayan mata before diulit mimpi indah..


sesampai nya di KLIA..

peace!!


dalam airport limo otw balik ke desa impiana kami..


P/S: I Love us!!