Wednesday, October 28, 2009

KIRIS during her meal time..

Camnila Kaseh bila time makan.. semua tangan nak masuk mangkuk... tapi takpe..belajar ek.. nanti lama2 pandai la.. cuma, ibu kene rajin la.. hahah..rajinla sangat... seb bek ada ayah yang tolong gak..huhu..




Sangat comot anak ibu.. hurmmm..tapi takpela.. melayan Kaseh makan sendiri.. adala 3/4 suap dapat ke mulut..yang lain tu..sendiri tau la dari gambar tu kan.. at least, ibu tau kaseh enjoy meal time Kaseh... :) (enjoy main je, bukan makan pun..huhu..)


P/S: I Love you..


Cumelnya anak ibu...

Untuk kesekian kalinya..Kaseh dibuli oleh ayahanda tersayang...ekekeke...sian manja..anyway, by the time Kaseh baca blog ni and faham serba sedikit tentang hidup ni (kot nak tunggu baca je, 4/5 thn dah pandai gaknya, cume bila cakap pasal hidup..mungkin tunggu kamu menginjak dewasa) ibu harap dan berdoa anak ibu dah mula untuk ada imej dalam gambar ni.. tapi, ibu tak paksa pun.. sebab ibu pun dulu masa skolah menengah baru mengekalkan imej ni secara total.. anyway, bertudung tu tak semestinya baik, juga sebaliknya..tapi ibu percaya Kaseh akan kelihatan lebih manis bila dalam imej ni.. well..dulu tok ibu la kata gitu kat ibu..tu yang melekat terus tu..ahahah... Cuma nanti, bila Kaseh dah ada imej yang manis ni, kene pastikan tingkah laku n perlakuan Kaseh juga seiring dengan imej yang Kaseh bawak ye sayang... Ibu mungkin bukan la ibu terbaik dalam dunia ni, tapi ibu akan cuba untuk didik dan asuh Kaseh dengan sebaik-baik didikan..untuk dunia dan yang pasti akhirat juga.. :)




P/S: I Love you..

'Hadiah' DARI Kaseh..

Selalunya Kaseh asik jadi pihak yang menerima hadiah.. but this time around...Kaseh lak bagi 'hadiah' pada ibu..adusss....sangat sakit.. sampai berdarah..huhu.. hai la anak..anak..


mula2...dapat 'hadiah' yang ni..sakit sungguh... sampai berdarah tu...



tak cukup 'hadiah' tu..dia bagi lak 'hadiah' yang ni.. perit nyer...bangun2 pagi dah kene cakau dek Kaseh..aduyai... sume gara2 menghalang dia dari usahanya untuk mencapai lampu tidur kat sisi katil.. huhu..



P/S: I Love you..


Saturday, October 24, 2009

Hadiah untuk Kaseh..

Masa keluar jalan2 tadi..singgah kat BR(kedai jual mainan budak2).. memang dari haritu dah cakap kat ayah nak belikan something untuk Kaseh.. well, can consider it as her birtday gift I guess?? Besides, ayah belikan gak imprint set ntok Kaseh.. nanti kita framekan Kaseh nye foot/finger print ek.. saje wat kenangan time umur Kaseh dah setahun ni.. So, after belek2 kat kedai tadi..ni la hasilnya.. moga Kaseh happy and enjoy dengan gadget baru dia..


Tu dia rock n roll keyboard untuk Kaseh..eheh..



wa....siap ada microphone lagi tuuuu....



uish...ye2 je anak ibu ni...


testing..testing..1,2,3..


amboi..khusyuknye dia main keyboard tu..


Ayah kata..if leh main piano, leh main keyboard gak..so, nanti besar ibu n ayah hantar Kaseh ke kelas piano yer


P/S: I Love you..

Tajuk takde idea...

Hari ni jalan-jalan hujung minggu.. saja ambik angin..lagipun ada kawan ayah dari KL datang.. seminggu gak pak cik zali dok Oslo..selalu la ayah ajak dinner kat rumah..merasala pak cik zali masakan ibu yang ntah apa2 ntah rasanya..eheh..anyway..sementara tunggu pak cik zali tadi, si manja ni dok asik la nak berjalan.. tak mau dah dia dok diam kat stroller tu.. maklumla.. budak baru dapat kaki kan.. teruja sangat la dia.. pastu... si ayah lak sibuk dok halang si anak gi kat lopak air ni..sudahnya..malas..ni la hasilnya...sampai basah suar Kaseh..huhu..sempatla record video ni..tp before ni Kaseh dh jatuh dulu dah kt air tu.. yang berjaya di record ni pun, Kaseh main tepi2 je sbb ayah dah jaga..hahha...

video


P/S: I Love you..


Thursday, October 22, 2009

KIRIS @ Setahun sudah..

21/10/09

Hari ni ada regular check up untuk Kaseh.. Hari ni gak she will have another vaccine known as Prevnar.. Kat malaysia government tak bagi this kind of vaccine.. unless parents has to ask and get it from a private hospital..

As for the check up conclusion today, doc kata everything's ok..cuma ada isu sket jerk..tapi doc kata takde apa..so, don't be scared.. cume doc tak nak gamble..masa doc cek tu pon..Kaseh sangatla tenang di pangkuan ibu..sampai doc pon kata 'she's very calm'..anyway, doc dah refer kat specialist..so, tunggu letter from the hospital for the appoinment.. Hope everything's is fine..

Setahun 7 hr yang lalu.. Kaseh lahir dengan keadaan ni..

Weight: 3.4kg
Height: 50cm
Head diameter: 30cm..

and now, she already 1 year with..

Weight: 10.16kg
Height: 77.5cm
Head diameter: 45.4cm




P/S: I Love you..


Tuesday, October 20, 2009

Istimewa dari KL@Msia..

Untuk kesekian kalinya.. kawan2 ibu@ aunties Kaseh kat msia wat ibu terharu.. huhuhu..anyway..terima kasih sangat2 pada Kak Ziana@aunty barney n Nadia@aunty nad untuk hadiah yang comel ni!! Kaseh, ibu and ayah sangat happy!!!!

Tengokla kaseh tu..jelas terpancar kegembiraan di wajahnya waktu unwrapping hadiah ni..huhu..




Thanks pada kalian berdua...


Taraaa...bertambah comel anak ibu menggayakan hadiah dari aunties kan..eheh..


TQ so much aunty!!

P/S: I Love you..

Monday, October 19, 2009

Si comel ibu, si manja ayah..

Takde apa nak bebelkan..cuma hari ni Kaseh buat perangai tak mau tido siang tadi.. bercinta sungguh tidokan kaseh tadi.. adoyai... dah pangku, tepuk2..tapi terkebil2 jek..walhal ngantuk mata tu.. sudahnya ibu letak kat tilam..melalak la pulak..adoyai.. 2, 3x camtu..ibu malas nak tidokan dah.. ibu letak je Kaseh atas tilam..then ibu baring kat situ.. macam yang ibu jangka..sure Kaseh nangisnye..but this time ibu saje buat tak tau.. pura2 tidur.. ibu tau Kaseh cume menangis ala2 merajuk nak mintak dipujuk.. not for this time baby.. ibu wat2 tidur gak.. ala..bukan sungguh2 pun Kaseh nangis.. ibu tau anak ibu ni saje minta dipujuk.. sudahnya.. bila dah letih..stop pon nangis tu.. huhu..pastu main2 sendiri..dok terkutil2 kat tapak tangan ibu ek..eheheh...nak pujuk ibu ke tu?? ibu bukan merajuk la..saje je nak tengok Kaseh pandai tak diam sendiri..huhu...manja2.. agaknya rindu kat ayah ye.. pagi tadi ayah gi keje kaseh tido.. so..dari pagi tak nampak kelibat ayah..


video
video menjelang befday Kaseh kelmarin...


P/S: I Love you..


Thursday, October 15, 2009

Family Vacation- Paris (Day 4)

Hari terakhir ada di kota Paris.. ayah decide nak ke cineaqua.. lagipun, hotel bagi check out lambat sket.. dapatla spend time lg sket..eheheh..actually, flight ke Oslo kol 6.55..tapi flight delay la plak sampai kol 7.15.. sementara tunggu tu..puas la Kaseh dok berjalan ke sana ke mari.. paling kelakar..dia boleh la main acah2 ngan one couple ni.. dah pangkat atok n nenek dah la..kaseh lak boleh dia dok wat tabik hormat.. beriye la derank dua tu nak tunggu kaseh sampai..bila dah dekat jerk..stakat senyum ngan atok n nenek tu..pastu dia patah balik sambil gelak2..hahah..kesian atok n nenek tu...pastu ada sekali tu..tetibe je de leh gi kat sorank dak laki ni.. mungkin dalam 8/9thn kot umur dia.. dak laki tu pon senyum je la..layan je la.. Kaseh lak pegang2 dak tu..ehehhe...lawak2..




P/S: I Love you..

Family Vacation- Paris (Day 3)

Disneyland Paris..

Seronok sangat kat sini!! Kaseh memang sangat enjoy the day!! eheh.. plan nak ke sini sekali lagi before balik Msia for good.. but kene tunggu kaseh besar sket.. baru de leh lebih enjoy!!





P/S: I Love You..

Family Vacation- Paris (Day 2)

Hari ke 2, ayah ajak melawat ke air and space museum.. huhu.. balik tu baru singgah ke Eiffel tower..




P/S: I Love you..

Family Vacation- Paris (Day 1)

Lepas lebih kurang 2 minggu balik bercuti dari Paris, baru la ada rasa nak mengupdate gambar-gambar percutian ke Paris.. before this memang malass bebeno nak menguplaod gambar.. kat FB pon brape ketul je gambar upload..huhu.. Kat posting ayah..dah citer dah full itenary selama kat Paris, jadinya..ibu cuma nak upload gambar jerk..eheh.. papepun..sangat happy sepanjang percutian tu.. terima kasih sekali lagi pada suami ibu yang tercinta kerana menunaikan hasrat dan impian seorang isteri buat kesekian kalinya..

Kaseh?? huhu...sepanjang percutian ni..memang dia la yang paling girang!! mana taknya..dok asik mengasah skill berjalan dia.. asik je nak berjalan..sampai tak alrat nak control!! Bila dikenang2 balik.. samada surata atau kebetulan..everytime ada trip ke mana2.. Kaseh sudah mula menguasai skill baru dia.. kalau before ni skill merangkak dia dapat masa di kami cuti di Rome, but this time.. she mastered her walking skill in Paris!!! hahah.. is that means we have to bring her to any trip for her to master her new skill?? well..i don't know.. you tell me..( ni ayah ex-boss ayah masa kat KL ofis, but now bos tu dah ada kt Japan pun..huhu)

So, adala sket gambar2 koleksi masa kita pusing2 paris on the first day.. hari2 seterusnya..next posting la ek..huhu..


P/S: I Love you..


Wednesday, October 14, 2009

KIRIS on her Big Day!!

Just a very small celebration yet, full of joy and love for my lovely little princess....Kaseh Irdina Raesya..Alhamdulillah..hajat ibu untuk buat sendiri kek hari jadi untuk birthday Kaseh tercapai jua..with all my love sayang..Hope you like it.. :)



P/S: I Love you..

Selamat Hari Lahir sayang..

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Kaseh Irdina Raesya,
Allah selamatkan kamu..


Tiada apa yang mampu ibu sediakan untuk Kaseh sempena hari lahir Kaseh yang pertama tahun ni.. Cuma mampu sediakan sebiji kek yang diadun dengan penuh rasa kasih, sayang dan cinta seorang ibu terhadap anak tersayang.. Seumur hidup ibu, ibu tak pernah lagi buat kek hari jadi untuk sesiapa.. jangan kata kek hari jadi, kek2 biasa pun ibu jarang-jarang sangat nak buat. Tapi, demi kasih, sayang dan cinta ibu pada Kaseh, ibu cuba yang terdaya dan yang terbaik untuk menyediakan kek hari jadi buat Kaseh.. Maaf sayang, tak dapat nak sambut beramai2..maklumla..umah kita di Oslo ni comel je, lagipun weekdays.. Takpela..ibu janji tahun depan bila kita balik beraya di Malaysia, kita buat birthday party untuk Kaseh kay.. And of course, it will be 2 in 1 party.. for your belated 1st year birthday and also becoming 2nd year birthday.. Coz on the same date for next year, we might be in Oslo already..


P/S: I Love you..


Detik 14 Oktober 2008

2100pm (Oslo time), 0300am ( KL time)

Waktu ibu write this blog, Kaseh ada kat living hall dengan ayah..tak jauh pun dari ibu.. ayah khusyuk tengok HERO sementara si manja lak masih aktif bermain.. kejap dia berdiri betul2 depan ayah, seolah2 cuba mencuri perhatian ayah dengan melindungi pandangan ayah dari kaca televisyen.. dan ada satu masa..kaseh dok berjalan2 keliling hall yanag comel ni... bila pandang pada ibu dan ayah..menyeringai nampakkan gigi dia yang cuma 6 batang tu.. ..dan saat ni pulak.. Kaseh duduk kat kapet ..macam dah tak tahu nak buat apa.. actually, selalulnya time2 ni Kaseh dah nyenyak diulit mimpi.. cuma entah kenapa malam ni.. tahap keaftifannya terlebih lak.. mungkin terkenang peristiwa setahun yang lalu waktu yang sama dengan waktu ni..





dah boring la tu..huhu..

Setahun yang lalu..tarikh dan waktu yang sama.. ibu terjaga dari tidur disebabkan contraction yang agak kerap.. waktu tu teringat pesan Cik Ida( kakak ibu, ibu abg syahmi).. Cik Ida kata, kalau rasa sakit tu datang every 5minutes, itu memang tanda2 nak bersalin.. bila teringat kata2 tu, ibu terus cek time interval.. lepas ibu cek2..memang betul la every 5 minutes.. then ibu rasa nak terkencing pun ada, terberak pun ada.. gi toilet..tapi tkde apa.. cume perasan ada bleeding sket kat panties.. there you go.. memang betul dah hampir masanya ni..bila ayah terjaga, ibu dok tengah bersandar kat katil..ayah tanya kalau ibu dah nak gerak ke PUSRAWI, tapi ibu kata nanti dulu.. sampai ibu rasa dah tak tahan..baru ibu ajak ayah siap2 ke PUSRAWI.. masa tu dah kol 4am lbh dah.. alhamdulillah..bag dan barang2 lain semua dah siap dalam bonet kereta..memang ibu siapkan seawal kandungan berusia 8 bulan.. so, cuma cuci2 muka, gosok gigi dan salin baju je.. ayah lak siapkan kete bawak ke laluan yang paling hampir dengan pintu umah.. ayah papah ibu turun tangga sebab ada masa bila contraction tu datang, rasa macam tak tertahan plak.. dalam kete macam dah seram sejuk jek.. jalan sangat lengang waktu tu..maklumla..baru pukul 4am kan..adala beberapa biji kereta ja.. melihatkan keadaan highway yanag tenang, teringat conversation ayah dengan Kaseh before ibu masuk tidur malam tadi.. Kaseh ingat tak ayah ada pesan?? Ayah kata kat Kaseh "Baby, baby kalau nak kuar, kuarla time2 jalan tak busy ye, pukul 10mlm ke atas.. kalau siang hari lak..pukul 10pagi ke atas..janji tau'" that's what your dad ask from you manja.. Bukan sebab apa.. jalan nak kuar dari taman umah kita ni cuma satu jerk..selalu memang jem dekat traffic light depan nun..well, nampaknya anak manja ibu dan ayah ni memang cepat faham sejak dari dalam kandungan lagi.. elok2 je de mula cari jalan nak kuar time2 ni.. memangla sangat lengang jalan tu..Dalam perjalanan, sempat ibu call Tok Ibu mohon maaf atas segala kesilapan ibu dan minta didoakan semuanya selamat..ada juga hantar sms pada pak cik2 dan mak cik2 Kaseh..tak dilupakan juga..tok ayah..

After about 30-40min perjalanan..sampaila kita kat PUSRAWI SMC Kajang.. ibu yang nak bersalin kat sini..sebab ibu nak doktor perempuan islam yang sambut kelahiran bayi ibu.. lagipun, ibu suka dengan cara doktor Masyitah (kebetulan nama ibu n doc ni pon dekat2 sama) layan ibu.. dia sangat baik.. kecik molek je orangnya.. Ibu duduk kat ruang menunggu sementara tunggu ayah register.. After dah setel sume.. nurse antar ke wad.. ibu minta ayah supaya pilih bilik untuk seorang sahaja..tak mau campur dengan orang lain.. lebih privacy.. lagipun tak ganggu siapa2 bila ada pelawat nanti..

Dipendekkan cerita.. lepas nurse cek bukaan pintu rahim ibu (masa tu baru 2 cm), ayah kata nak kuar untuk breakfast jap. masa tu dalam pukul 6..so, ibu sorank2 je la.. nak bawak tidur, tapi sakit yang kerap buat terbantut nak tidur.. ayah lak asik sms tanya mcm mana.. ibu ok jerk.. then pas ayah balik.. nurse ada masuk bagi breakfast..tapi ibu tak lalu langsung nk jamah roti tu.. ayah paksa gak ibu makan sket takut tkde tenaga.. dalam pada menahan contraction yg semakin kerap tu, ibu gagahkn juga makan sket..

Tepat pukul 8am, ibu dah makin tak tahan sungguh2.. ayah tanya if nak panggil nurse.. ibu iyakan jerk.. pas nurse masuk and cek bukaan yang baru 4cm camtu.. ibu dibawa ke labour room kat tingkat 3.. masa tu perasaan bercampur baur.. takut, tak sabar, sakit, macam2 lagi la perasaan time tu.. saat di tempatkan kat atas katil tempat bersalin tu..lagila ibu rasa seriau.. huhu.. dalam hati tak henti2 baca surah2 dan berselawat.. Ibu mohon moga dipermudahkan urusan kelahiran ini.. Tak lama lepas tu doc masuk and cek laluan lagi..dah 6cm katanya..terus dia pecahkan air ketuban ibu.. terasa macam terkencing kat tilam lak..basah lencun..huhu..Then ada doc tanya if nak amik EPIDURAL.. tapi seawal ibu disahkan mengandungkan kaseh, memang ibu dah baeritahu pada ayah.. macam mana pun, ibu tak mau amik EPIDURAL.. sebab ibu yakin ibu masih mampu menahan dan menanggung semuanya..

Perjuangan melahirkan zuriat manja ibu bermula lebih kurang jam 10am.. Waktu tu ibu macam mengantuk sangat2 sebenarnya.. doc n nurse pesan..everytime contraction datang jerk..push sekuat hati..selagi ada rasa sakit tu.. tapi ibu macam tak tau nak push.. sekali nafas je dah habis..takde nak curi2 nafas.. tula ayah..ibu ajak g kelas preparation tak mau.. ayah kata org dolu2 takde pon.. laktu ibu tkde lak nk tgk video2 org bersalin kan.. kot tgk pun gitu2 jerk.. tak banyak sikit, mgkin ada silap kat situ.. bila dah nak hujung2 tu baru la macam pandai sket..tapi tu pun dah hampir 2 jam.. seriously, mata ibu memang sangat2 mengantuk.. mungkin terjaga sakit tgh2 pagi..pastu dengan tak tidur dan tak makan apa..lagila bertambah mengantuk dan sangat2 letih!! paling kelakar.. ibu boleh terlelap in between the contraction tu.. bila rasa sakit datang je ibu terjaga..then try hard to push.. after that..leh plak terlelap balik..kelakar lak bila ingat2.. tapi, ada satu ketika bila mana ibu terjaga dari lelap tu.. seakan ada sesuatu yang dibincangkan antara doktor dan ayah.. dari pandangan mata doktor, ibu tau there must be something.. tak lama tu, ibu nampak doktor dan ayah keluar.. hati ibu tau mesti ada sesuatu yang perlu diputuskan.. bila ayah masuk, ayah usap dahi ibu sambil berkata "kita rest dulu 5 minit, abang nak naik surau sembahyang..nanti jap lagi kita cuba lagi ye sayang'" waktu tu dah hampir kol 12pm..zohor pon belum masuk..tp ibu tau ayah berhajat pada Yang Maha Esa moga dipermudahkan kelahiran ini seperti doa ayah yang ni..

Dalam pada ayah ke surau, doktor datang pada ibu, then ibu tanyaabetul2 pada doc.. " doktor, sebenarnya kepala baby jauh lagi kan??" the she said "yes"..after that, ibu bagitau doktor yang ibu sangat letih..sungguh2 dah tak larat dan takde tenaga dah.. just do whatever the best for both of us.. sekalipun ceasor..i'm willing to..sebab ibu dah tak mampu dah waktu tu.. tapi, doc tak pulak push ntok ceasor, instead de bg option ntok vacuum, but still ibu kena push untuk tolong dia.. ibu tak ingat sama ada ibu kata ibu cuba or ibu memang dah tak larat.. rasa macam memang ibu kata tak larat dah..

Nak dijadikan cerita.. tak lama lepas tu..dalam mamai2 terlelap ni..ibu nampak doc masuk bawa some equipment..yang mana waktu tu ibu tak sure apa.. Sementara ayah yang engaged with somebody(ayah call Mak Ngah time tu) di luar terus je masuk balik ke labour room.. Suddenly, ibu terasa ada sesuatu yang doc tu masukkan ke pintu rahim and bila ibu dengar je seakan bunyi vacuum, serentak la semua nurse2(ada dlm 4/5 org time tu), ayah and doc kata 'Push!!!!', ditambah plak dengan genggaman kasih ayah dan suara ayah yang penuh dengan pengharapan, ibu cuba mencari saki baki kekuatan dan tenaga yang tinggal selepas hampir 2jam setengah bertarung.. dan Alhamdulillah..tiba2 terasa ada sesuatu yang keluar dan tup2 doc letak baby kat atas ibu.. Ya Allah..sungguh ibu bersyukur sangat2 waktu tu.. terpancar sinar kegembiraan dan kesyukuran di wajah ayah.. Allah hu Akbar..terdengar tangisan si manja selepas nurse bersihkan sisa2 darah di badan Kaseh.. selepas ayah iqamatkan, nurse letakkan Kaseh dekat dengan dada ibu.. Ya Allah..terasa saangat bahagia waktu melihat setiap inci tubuh Kaseh.. kemudian ibu suakan susu ibu pada Kaseh walaupun ibu tau belum ada titis yang keluar.. waktu tu terasa sangat hiba di dada..akhirnya bayi yang ibu kandung selama 9 bln 8 hari..sudah ada dalam dakapan ibu..

Setelah saki baki urusan bersalin selesai..ibu dibiarkan berehat di labour room bersama ayah.. kaseh pun ada.. Tak lama lepas tu Mak Ngah datang.. ibu masih belum tidur waktu tu..Kaseh juga tak tidur2..dari sejak sudah proses bersalin tadi.. kegembiraan di hati mendesak ibu untuk terus menatapi puteri ibu... tapi akhirnya.. ibu terlelap jua.. cuma sesekali ibu terjaga dek perbualan antara ayah dan Mak Ngah..selepas dipindahkan ke bilik ibu, Kaseh ditempatkan di nursery..

Malam tu..ibu minta ayah ambil Kaseh.. rindu rasanya..lepas puas peluk, dakap, cium dan tatap kaseh, baru ayah hantar ke nursery semula..

Dan malam tu juga baru ibu tahu cerita sebenar di sebalik proses kelahiran Kaseh dari blog ayah.. Apapun, ibu bersyukur segalanya berjalan dengan baik walaupun akhirnya ibu terpaksa akur pada kehendak takdir yang memilih vacuum sebagai alternatif untuk mengeluarkan puteri ibu.. Maaf sayang, ibu sungguh tak sengaja..dan atas sebab tu ada kesan merah di kepala Kaseh waktu tu .. it's normal for vacuum procedure.. nurse pun ada pesan soh usapkan daun sirih kat kepala Kaseh..nanti2 hilangla kesan tu.. dan syukur semuanya ok sekarang..

Akhir kata, terima kasih buat ayah yang sentiasa setia menemani detik2 kelahiran Kaseh..walau ibu tau ayah takut darah..tapi demi ibu dan Kaseh..ayah gagahkan jua untuk terus di sisi ibu.. Terima kasih sayang..


Ya Allah..
Terima kasih sekali lagi atas anugerah tak terhingga ini,
Yang telah Kau titipkan buat aku dan suami,
Sesungguhnya,
Aku memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran padaMu Ya Allah..

Ya Allah Ya Rahman..
Kau berilah aku dan suamiku petunjuk dah hidayah,
Dalam mendidik zuriat kami,
Agar menjadi anak yang solehah,
Yang sentiasa mendoakan kebaikan kami,
Juga dapat memanjangkan amalan kami dengan amalan baiknya,

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,
Berila taufik dan hidayahMu pada zuriatku,
Agar menjadi muslimat yang sejati,
Yang sentiasa dekat di sisi Mu Ya Allah..
Aku mohon padaMu,
Kau lindungila zuriatku dari syaitan yang direjam,
Kau tutupkanlah pintu kemungkaran darinya,
Lantas Kau luaskanlah pintu syurga, rahmat dan kebaikan padanya,

Ya Allah,
Tabahkanla hati zuriatku dalam menempuh kehidupan yang penuh liku ini,
Lindungila dia dari segala kejahatan,
Teguhkanla imannya dan berkatila hidupnya,

Ya Allah..
Andai ada ibu bapa yang kurang bernasib baik,
Aku mohon kau tabahkanla hati mereka,
Kau permudahkanla urusan mereka,
Kau berila petunjuk dan hidayahMu pada mereka,
Untuk terus berjuang dan memelihara anak mereka,

Ya Allah,
Aku hanyala seorang hamba yang lemah,
Yang hanya mampu bermunajat dan memohon padaMu,
Sesungguhnya, hanya padaMu jua aku bermohon Ya Allah..

Amin..amin..ya Rabbal A'lamin..


Seawal minit pertama Kaseh dilahirkan.. 14/10/2008, 12.30pm, PUSRAWI SMC..

Updated Kaseh..14/10/2009..

Selamat hari lahir yang pertama sayang...

P/S: I Love you..


Tuesday, October 13, 2009

Kenangan lalu..

Waktu ni, teringat kenangan setahun yang lalu (13/10/2008).. bila mana ibu dan ayah bertemu Doktor Masyitah di PUSRAWI.. dalam perjalanan ke hospital, ibu dan ayah dah agreed if kami akan setuju kalau doc suggest ntok induce.. sebab ibu dah tk sabar dan tk mampu nak tunggu lagi untuk lihat bayi yang selama ni dikandung.. then, after doc cek..laluan still 1cm.. tapi, tup2 bila doc buka topic induce..ayah tak mau pulak.. isk..pelik..tadi kata ok..ni lain pulak..so, ibu ikut je la..but doc pesan..if 16hb tak de pape gak..kene gak induce..so..ok la..

Sekadar gambar hiasan..Kaseh ibu yang manja..di bilik hotel semasa di Paris

Dalam kereta, ibu tanya kat ayah nape tk mau lak.. pastu ayah kata biarla baby nak kuar bila..sampai masa nanti dia keluar la.. mungkin dia nak duduk lagi dalam tu.. actually, ibu bukan apa..cuma ibu terfikir..ayah akan terbanag balik ke Oslo 1st Nov.. kalau boleh nak la ayah spend time lama sket dengan baby.. sebab tu ibu mengharapkan baby kuar awal sket.. tu buat ibu rasa takpe la if induce pun.. tapi dah ayah tk mau pulak.. huhu.. tapi.. rupa2nya..anak ibu nak kuar 14hb Oktober..ehehe...pepun..ibu sayang kaseh..


P/S: I Love you..


Saturday, October 10, 2009

Jalan2 dalam guni..

Just a short video posting.. and again.. ini semua angkara ayah..hahahha...

video
heheh..ala2 macam anak itik tok wi kan??ekekek..

P/S: I Love you..

Friday, October 09, 2009

Kaseh ibu yang comel..

Hurmm..kot la ada sape2 yang bosan dok asik entry pasal Kaseh je kan..maafla.. sebab plan asal blog ni wujud pun memang khas untuk noted segala macam cerita dan kenangan anak kecil bernama KIRIS..

video
video ni rentetan dari entry before time KIRIS jalan2.. mengantuk dia ni sebenarnya.. tapi, sangat comel bila KIRIS goyang2kan kaki dia..eheh.. (ops..terangkat bakul anak sendiri la plak)


P/S: I Love you..


KIRIS berjalan-jalan..

Sabtu : 3/10

Hari yang bosan lagi..sebab lantai umah tak siap pasang lagi.. hurmm..rasa cam 'sumpek' dok dlm ruang yg kecik ni la.. dah la mmg umah ni comel kan.. bile living hall n kitchen area tk leh access lg la hampeh jadinya.. time2 ni la rasa anak appreciate umah sewa yang comel loteh ni..

Disebabkan kebosanan tahap cipan terbang di angkasa (ni ayat ayah cakap kat aunty nad) ibu ajak ayah kuar g bawak Kaseh jalan2 even sebenarnya Kaseh macam mengantuk.. Ibu tau mesti kaseh pun bosan berjalan kat ruang kecik umah ni kan.. dahla baru nak enjoy skill baru yang dah advance ni kan sayang kn?? ehehe.. sudahnya, ayah kata malas nak g jauh2.. so, kita ke apartment sebelah ni je la.. adala taman kecik.. boleh la kaseh jalan2 kat rumput tu.. sampai tertonggeng2.. hahah..










hahah...sampai tertonggeng2 ha...

P/S: I Love you..


Apa ni ayah??

Hahaha..kesiannya anak ibu ni.. apa la yang ayah dah buat ni ek.. ayah memang takde keje Kaseh.. tu yang dok tepek2 hello kitty nye sticker kat muka Kaseh tu.. sticker tu beli ms kat CDG airport hrtu.. saje beli untuk Kaseh main2.. Tapi dah patah dah dia punye mainan.. tu yang ayah saje la habiskan sticker tu.. anyway..anak ibu tetap maintain comel!!heeh..



P/S: I Love you..

Wednesday, October 07, 2009

Bila KIRIS di dapur..

Hai la Kaseh.. nila bahananya bila awk ada kat dapur..habis sume dipunggah nya..huhu.. and as for this time..ibu malas nak melarang..kalau ibu kata 'no' pun, you will just show the finger sign.. then, sambung balik.. apa2 je la sayang...



video


P/S: I Love you..


Saturday, October 03, 2009

Gelagat 2 beranak ini..

Ibu baru je snap gambar ni kejap tadi.. dua beranak yang asyik dengan gadget masing2..si ayah sibuk menelaaah iPod touch barunya...kaseh lak ngan hp sony nya..ermm..kesian..terperuk dalam bilik je.. laminated floor kt umah sewa ni tak siap repair lagi..huhu...


beriye beno muka KIRIS tu ha..

P/S: I Love you..