Wednesday, July 29, 2009

Bon Voyage Pak Su...

Ibu kata hari ni last day Pak Su kat Msia.. Pak Su nak balik Nashville, USAmalam ni katanya after cuti 2 months kat Msia..Ermm..mesti Pak Su sedih kan nak balik dah? Dah jauh ngan nenek balik? Tak dapat dah makan masakan nenek lagi.. Tak pe, nanti bile Pak Su balik cuti lagi..leh la makan lagi kan?? Ibu kata nenek pon sure sedih je sebab anak kesayangan nak balik US dah.. nenek, jangan sedih-sedih yer.. Nanti Pak Su balik lagi...

Pak Su, ibu kata kan.. Pak Su anak manja..ahahha...Anyway, Pak Su belajar elok2 yer.. Tok sah give up or down ok!! Kaseh, ayah and ibu selalu doakan yang terbaik buat Pak Su.. InsyaAllah..if ada rezeki nanti kami lawat la Pak Su kat US. Nanti kite ajak nenek, atok and Pak Ngah skali yer..Kite jalan2 kat kota New York!!

Pak Su, terima kasih towel yang Pak Su beli ntok Kaseh tu..lembut sangat2.. eheh.. sedap kat kulit.. Nanti pasni Pak Su belikan hadiah banyak2 lagi ntok Kaseh ek..eheheh.. Okla Pak Su, Kaseh nak tido balik ni.. tadi jaga minum susu jap.. Malam ni Kaseh tido tak pakai pacifier tau!! Malam tadi ayah struggle.. Ibu and ayah kata nak pisahkan Kaseh ngan pacifier sebab Kaseh dah besar, then gigi pun dah banyak.. :)

Pak Su, if Pak Su baca post Ibu ni before naik flight malam ni kan.. Ibu kata ada nak mintak Pak Su belikan something.. It's sound ridicilous maybe..tapi Ibu nak gak..Nanti Pak Su tolong tapaukan McD nye doublecheese burger 2, n Chicken McDeluxe ek?? T Pak Su masuk ar skali dalam paper bag yang nenek bekalkan sambal goreng tu skali.. Kesian ibu...dari haritu nak makan..Kat sini tak leh makan.. huhuhu.. Kay Pak Su...jaga diri.. Kaseh, Ibu and ayah sayang Pak Su.. Nanti kite jumpe lagi yer.. tata...



Kenangan ngan Pak Su masa jalan2 kat One Utama..


Pak Su, Pak Ngah n Kaseh..


Tuesday, July 28, 2009

Anak solehah ku yang comel..




Firman Allah dalam surah Ali - Imran ayat: 38

Wahai tuhan kami kurniakanlah kepadaku dari sisimu zuriat keturunan yang baik, seseungguhnya engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.

Ash Shafaat ayat 100:

Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh..


My dear Kaseh,
semoga jadi anak yang solehah, yang dapat mendoakan kebaikan untuk ibu dan ayah, juga dapat memanjangkan amalan ibu dan ayah melalui amalan baikmu..amin..


Monday, July 27, 2009

Cerita semalam..

Ermm..tak tau nak letak tajuk apa entry kali ni.. ibu takde nak cerita apa sangat pon..cuma teringat cerita semalam.. Actually, berdepan dengan rumah kita ni ada satu family yang ada anak kecil jugak.. pompuan, mungkin dalam 2thn kot umur dia.. Dari dulu sampai la skarang, ibu rajin usha dia..kebetulan lak bilik dia n parents dia memamng betol2 mengadap hall umah ni.. So, memang selalu la nampak kerenah n keletah dak kecik tu.. kadang2, nampak dia kat dining table.. kadang2, dia kat bilik ngan ayah dia.. kadang2 dok kacau mama dia depan pc.. based on observation, selalu nampak papa yang tukarkan baju dia, read a storey book ntok dia, main2 puppet ngan dia (mungkin sama kes cam Kaseh..as for now, nampak leboh close ngan ayah..macam articles yang ibu baca kat babycenter tu)..ada plak tu dia boleh lak lari2 anak bogel2 dalam bilik.. nanti si papa tu dok pegang spender dia.. kot dah bosan, papa gi sarung spender tu kat kepala dia.ahahh..funny betol rasanya.. ibu ngan ayah selalu je gelak.. u know what Kaseh? Ada ke semalam ibu nampak lak si mama dok tolak2 kepala kakak kecik tu ke bawah.. ingatkan apala yang diorang tengah buat.. rupanya mama tu nak ajar anak dia berguling..ahahha..lawak betol.. nanti bile kepala dah tunduk..mama dok angkat n tolak kaki dia.. berkali2 gak dia buat.. and yang bestnyer... mama dia siap demo lagi kat anak tu.. hai la.. sporting betol parents2 kat sini.. patutla anak2 membesar dengan sehat n happy!! tapi, tu kira ok lagila.. tup2 nampak lak papa dia masuk kat bilik tu.. dahtu papa pon demo skali.. dahla papa tu tinggi lampai orgnya.. adoyai..kelakar tol la.. bergelak sakan ibu and ayah kat umah ni..ehehehe.. dahla kakak kecik tu tak pakai apa2.. bogel2 je dia berguling2..tapi senget.. siap ada terjatuh lak dari katil..kelakar kan? nanti Kaseh dah besar cam kakak tu kite wat bende yang sama ek..tapi, tak mau la bogel2 camtu.. eheheh.. Nanti ajak ayah joint the event skali kan ayah kan???eheheh..


Sekadar gambar hiasan for this post..eheh..

p/s : Sampai masa nanti..mesti Kaseh besar cam kakak kecik tu kan?? Sure nanti ibu n ayah lak main kejar2 bile nak pakaikan Kaseh baju.. Skang ni pon pakaikan baju pon kadang2 dalam posisi Kaseh merangkak tau!!ahahah...

Sunday, July 26, 2009

Kenangan Hari ini..

24/07/09
Venue : Umah sewa, oslo...

Projek hujung minggu..

Weekend ni memang ibu plan nak wat sate.. saje jerk nak try.. Kot nak tunggu balik msia baru nak makan, bercinta la.. Nanti kang, tak kenal rasa sate lak manja ibu ni..eheh.. At first ayah plan nak grill kat taman, tapi tengok cuaca jap cam ok, jap tidak..sudahnya kite grill ka balkoni umah je la.. Nasib baik neighbour2 kat sini jenis tak busy body, kot asap berkepuk pon depa wat tak kesah jerk..ehehe..

By the way, before that kita sempat gak keluar amik angin.. saje bawak kaseh amik udara segar kat luar.. Right after Kaseh woke up from her nap, we went for a walk.. walk without direction..that's what daddy said...ahahah..nama pon jalan suka2 kan..after few hours camtu baru kite balik umah.. and ayah mulakan projek membakar sate..ehehe..let's catch up some shot..

rupa satay sebelom dibakar


sate ayam in the making..


huhh??Apa ayah buat tu?? main api ke ayah??


Daddy yang beriye membakar sate..ehehe..


Tadaaa...ni la rupa nya..yummy..yummy...

Saturday, July 25, 2009

Hadiah dari ayah lagi..

Semalam ibu bawa Kaseh ke bandar, kebetulan ada nak beli barang dapur sket. Sebab plan nak buat satay ayam weekend ni.. So, kite jumpe ayah kat bandar je after ayah habis sembahyang Jumaat. Tunggu punya tunggu, tram 'bodol' ( jawa term means buruk) la plak yang sampai.. hampeh jerk rasa..tapi ibu decide tak naik.. why? cause cam tak kuat lak nak angkat stroller naik tangga.. even sebenarnya boleh je mintak tolong org.. maka nya, dok la tercanguk for another 11min ok.. nak naik bus, nanti kang tak cantik lak driver bus tu stamp kat monthly 'kort' (kort tu kad ye anak2..eheh..sebenarnya ayah yang cakap tak cantik).. Ayah call tanya katne, ibu kata tengah tunggu tram..ahah..kesian ayah..kene tunggu.. tapi takpe..uncle Azmir ada teman ayah..Boleh la ayah smbang2 dulu.

After jumpa ayah kat Brugataa tram station, terus je ayah kata nak singgah 'BR' before balik.. after beli brg sket n makan pizza, kite g la kat 'BR' tu.. tup2 ayah tunjuk kat ibu satu mainan ni.. ada sale kot.. dapatla 499 nok.. dipendekkan citer.. ayah amik, bayar n bawak balik.. time tu main sket2 je music dia.. Balik umah tu macam bese la ayah Kaseh.. mana reti nak tunggu.. terus2 je dia set up mainan tu... bile dah setle sume..dok tekan2 music..OMG..norwegian nye languange ker?? sepatah haram tk paham... Kaseh lak wat muka blur2... nak melalak pon ye gak.. nape baby? tak bese ek? takut ke? laktu Kaseh dok usha je patung yang ada tertonggok kat situ...ala baby..tkde apa la... meh kite test.. jalan slow2 ok.. mungkin Kaseh lapar + mengantuk time tu..so takd emood nak main2 sangat.. tak dapat la nak snap gambar dia berposing2 ngan mainan baru tu.. takpe, esok masih ada...

So, pagi tadi after bangun tido n dok kat exersoucer tu..ayah bawak kaseh jalan2 kat umah ngan mainan baru tu.. ha..elok je pon.takde lak dia tunjuk muka cuak kat patung tu n bunyi2 tu.. pasni leh la kite practise selalu ek sayang.. Ayah kata if Kaseh dah steady, kite beli yang laian kat IKEA ek, coz yang tu leh main kat outdoor..so, leh la Kaseh practise kat taman ke aker brygge.. :)So..rajin2 practise kay sayang!!

Friday, July 24, 2009

1 of the best moment in mom's lifes..

This is one of the most moment n scene that ibu suka.. everyday before Kaseh take a bath, ibu and ayah will always play with you in our small bed room(here in our rental house)..

No title...

Tuesday, July 21, 2009

My Dear Loveable Kaseh..

Waktu ni Kaseh tengah tido kat atas tilam dalam bilik.. ibu lak..ada kat dlm bilik yang sama tapi atas lantai.. rutin biasa..bila kamu tido, ibu akan ada kat sini...


I don't mind wait here
Just to see you smile
Till you awake from your dream
Wondering what's in your pure smile.

I don't mind stay here
Just to hear you speak
Till you hug me tightly
Wondering how it's your heart beating.

I don't mind spend here
Just to feel you breath
Till you kiss me deeply
Wondering how deep we can go.

I just want you to know who i'am
Wakes you up to realize this feeling
I just want you to feel what i'am
For every moment in this time, that i want to share.




p/s: Ibu sayang sgt pada Kaseh..Kaseh sayang ibu??

Sunday, July 19, 2009

KIRIS vs ISAR

video

Friday, July 17, 2009

Hai la KIRIS..

Apa-apa jelah..

Thursday, July 16, 2009

Thing's happen for a reason..

15/06/09

Actually, selalu je terfikir bende ni..selalu gak borak2 ngan ayah Kaseh pasal ni.. Tapi pagi tadi bile log in kat facebook and terbaca shout out one of ibu nye member, ntah kenapa terasa lain sangat.. tak tau la apa dan kenapa... tapi, at the same time..terasa macam Ya Allah..sangat bersyukur atas kesempatan dan peluang yang Allah berikan pada ibu dan ayah sebab berpeluang ntok lihat Kaseh membesar depan mata..lagi2 ibu la.. coz banyak bende yang Kaseh buat for the very first time..i'll be the witness..:) and untuk itu, ibu sangat2 bersyukur and happy sangat!!!

Ibu ngan ayah selalu je kuarkan statement ni " kalau kita ada kat kl skang ni, sure kite face bende yang org lain face.. pagi2 antar anak g nursery, ptg blk keje amik..then mlm anak dah tido..mcm tu la rutin hari2" .Even sebenarnya shout out member ibu kat fb tu mengiyekan sume tu.. cume dia tambah sket je bile de kata " sedar2 anak dah besar".. ermmm.. orang selalu tanya ibu, " habis tu, ko tak keje la?", next statement will be " tak sayang ke belajar sampai degree, then tak keje".. well, kadang2 rasa dah semak n lemas ngan soalan tu.. dalam hati rasa nak je cakap " sukati aku la, life aku.." tapi tu dalam hati jer..kot org tanya..slalu ibu jawab je la " tak.." Ntahla Kaseh.. mungkin cuma ibu je yang faham..ibu memang pernah terdetik kalau satu hari nanti ayah akan bawak kite berhijrah ke negara org..cume ibu tak sure bila.. dan ibu juga tak pernah la pulak saje2 belajar beriye2 then penghujungnya tak bekerja.. Cuma bile ada kamu, ibu rasa cam puas dapat jaga kamu sendiri. Apalagi bile ibu dengar anak2 kawan ibu yang dihantar ke nursery asik je demam n warded.. ada tu siap sebulan sekali mesti nye admitted.. Well, ibu tak la perfect pon jaga kamu, mmg kadang2 ibu akui ada gak kerenah kamu yang menguji kesabaran...tapi mcm mana marah pon seorang ibu tu..tetap dgn kasih sayang.. takkan sama dgn org lain.. lagi la kat nursery tu.. kotla kamu yang di bawah jagaan ibu n ayah pon boleh gak kami terleka sampai kamu jatuh katil dulu.. ni kan pulak kat nursery yang jaga lebih dari 10org at a time.. kadang bile pk bende ni..mmg terasa sangat mungkin ni la salah satu hikmah di sebalik penghijrahan kite ke Oslo.. Besides, ada gak org lain yang mugkin tak hantar anak ke nursey tapi dia hire maid.. ada maid tak salah..cume bile terlalu bergantung pada maid..that's the biggest mistake and it shoudn't be happen at the very first place.. at the end.. anak lebih close ngan maid dari parents sendiri.. sedih kan?? Tapi, tak boleh nak salahkan parents2 yang hantar anak ke nursery or hire maid.. Sebab, if diberi pilihan sure sume ibu nak jaga anak sendiri, cume tuntutan hidup mendesak dan buatkan mereka terpaksa merelakan..



Some more.. ada kat sini buat life kite satu family happy n harmoni jerk.. Ayah akan g keje kol 8, n akan ada kat umah kol 5pm.. kadang2, ada gak ibu bawak kamu ke ofis ayah..konon2 cam jemput ayah la...tapi naik bas..eheeh..bile ayah balik, anak kesayangan dah menanti dah.. excited dok merangkak pada ayah kan..tak menyempat2..cute jerk.. t ayah tolong suap Kaseh makan sementara ibu lak prepare dinner.. Pas makan kite dok rehat2 satu family, gurau2 ngan Kaseh smpila time Kaseh mandi n tidur.. hujung minggu pon ayah rajin bawak kite kuar jln2 amik angin.. Rasanya..if kite ada kat kl..sure ibu tak de kesempatan nak jaga n besarkan kamu mcm mana skarang ni.. coz for sure ibu pon akan bekerja gak..then petang la baru balik.. sure ibu tak de peluang ntok saksikan apa yang dah ibu saksikan selama jaga Kaseh..dari Kaseh cuma bayi kecil yang terbaring camtu...sampaila skang ni dah merangkak, memapah n berdiri.. tak lama lagi sure dah berjalan manja ibu ni kan..

Mungkin bagi mata yang memandang, serasa macam ibu mensia2kan kelulusan yang ibu ada bile cume dok kat umah n uruskan keluarga.. dan bagi ibu pula, biarla org luar menilai.. asal ibu tau kalau ibu rasa lebih dari puas dan bersyukur sangat atas kesempatan ni.. Terima kasih juga pada ayah kerana memahami dan tak pernah mendesak ibu ntok bekerja buat masa ni. Mungkin akan sampai masanya nanti bila ibu mula kembali bekerja.. and masa tu nanti..mungkin adik2 Kaseh tak sebertuah Kaseh yang 100% dibesar & dijaga oleh tulang empat kerat ibu ni..

My dear Kaseh.. kalaupon pernah sekali ibu rasa teruji dengan kerenah kamu.. tapi ibu nak Kaseh tau kalau tak pernah terdetik sekalipon di hati ibu menyesali semua ni..malah ibu sangat menghargai peluang yang ada.. ibu mungkin bukan ibu terbaik dalam dunia ni.. but i promised you that i'll try my best to always be the best mom for you.. and of course..it will be the same with your daddy.. Love you so much baby.. sooooo much!!!




Tuesday, July 14, 2009

Happy 9th month birthday sayang..

Hari ni (14 Julai 2009), genap 9 bulan umur Kaseh.. 3 bulan lagi..dah genap setahun dah anak ibu and ayah ni.. Kejap nye masa berlalu.. Pagi tadi de monthly visit ntok kaseh.. ALhamdulillah..everything's in the right direction.. even anak ibu ni lebih tinggi dari yg sepatutnye.. :) Nurse tadi pon cakap anak ibu sehat..syukur.. tadi ibu ada borak ngan acik aju.. dia kem salam kat Kaseh.. n mintak ibu hug Kaseh ntok dia.. :) dia kata happy 9th month befday. Kaseh. moga jadi anak yang baik n bijak.. amin...

So far, Kaseh dah achieved sume bende yang sepatutnya Kaseh achieve. kaseh dah merangkak, memapah n berdiri.. cume belom stabil je lg.. sket hari lagi sure dah leh berdiri sendiri kan sayang.. takpe.. you'll be there.. and sampai masa nanti..dah berjalan dah anak ibu...mmm..cepatnyer masa berlalu..rasa cam baru kelmarin ibu preganatkn kamu.tup2 la ni dah 9 bulan dah.. :) Kaseh dah makin besar skang..ibu pon dah mula tukar menu ntok Kaseh.. but still, sometimes ibu bagi gak Kaseh nestum + strawberi.. tidak..lambat na kamu makan. kot ada strawberi..laju je makan...memilih ek... if bagi bubur pon laju je dia makan.. sedap ek bubur ibu buat ntok Kaseh? Kadang2, ibu mixed kan ayam + carrot + brokoli.. kadang2, cume carrot.. tukar2.. and sometimes, ibu and ayah bagi gak kamu yogurt.. fruit tu memang selalu la kan.. macam2 buah dah kamu makan.. strawberi, plum, oren, and the latest tayah belikan buah kiwi lak.. Anyway, tadi nurse ada kata kalau boleh kurangkan pengambilan susu waktu malam since Kaseh dah de gigi. So, tak mau la susu tu melekat2 kat gigi..


Pasni leh la kot ibu try bagi Kaseh makan roti + cheese. bese ibu bagi roti jerk.. tak pon ibu celop ngan susu.. but since tadi nurse tu ada mention cheese..so..nanti kite mintak ayah belikan cheese ek sayang.. :) rasanya after ni ibu dah boleh wat jadual menu harian ntok kamu.. cam masa zaman ibu dok asrama.. ada menu..ahahha..

Andai satu hari nanti Kaseh baca blog ni.. ibu nak Kaseh tau kalau ibu n ayah sentiasa cuba ntok jadi parents yang terbaik ntok Kaseh.. both of us tak pernah berhenti belajar ntok jadi yang lebih baik n terbaik ntok kamu sayang.. n terima kasih gak pada ayah sebab sediakan keperluan Kaseh..malah lebih dari cukup.. ibu n ayah kecik2 tak de tau bnyk bende yg Kaseh ada skang ni..Apapun, still..sume tu datang dari Dia.. and ibu jua tak pernah berhenti mensyukuri nikmat dan rezki yang dilimpahkan pada kite sekeluarga.. Kaseh...ibu sayang Kaseh..ayah pon sayang Kaseh..selamanya..


sayang kamu berdua selamanya..sangat2..

Thursday, July 09, 2009

Berakhirnya zaman carrier cot ntok KIRIS..

05/07/09

Kaseh dah masuk 9bln dah 14hb Julai depan ni..So, since carrier cot yang kite slalu pakai tu namapk cam dah ngam2 sangat ngan Kaseh..so ibu and ayah decide ntok tukarkan pada yang biasa.. Plus, Kaseh pon skang dah suka nak duduk..tak mau dah Kaseh baring kat cot tu.. Then, sabtu lepas, before kite kuar g jalan2..ibu mintak tolong ayah exchangekan.. Thanks to daddy for his help....And now, hope Kaseh will feel more comfortable with the new one..

Berposing saat2 akhir

Urrhhhgghh...nak kene kuar dah ni...huhu..

Alala...baik nye anak ibu n ayah ni..tolong ayah yer...

Huhu..bye2 cot..pasni pass kat adik Kaseh la...

Tadaaa....wajah baru stroller Kaseh..nanti2 uplaod gambar lain..

Friday, July 03, 2009

Another gift for Kaseh..

2/07/09

Erm..disebabkan ibu dah boring dok asik dengar cite2 dlm bhs norway kat sini..so, smlm after kite jumpe ayah kat ofis, kite g expert tengok2 ada tak yang berkenan.. n dipendekkan cerita.. ayah decide beli yang ada tu..tapi..nak dipendek2kan lagi citer..ayah g pulang bali kyg dah beli kat expert tu and beli yg lain kat elkjop.. sebab kat elkjop tu ada USB port..so leh la tengok dari ext HD ke thumdrive ke..after ni, leh la ibu download cite best dari laman sesawang ni..as for now, da de beberapa collection Barney n Elmo..leh la Kaseh tengok kan.. ibu nak try cari mari mengaji ke, iqraa nye program lak..so far cari tk jumpe lak..ada pon kat youtube..confirm tak clear sgt kan.. tapi tkpe..nanti ibu usahakan.. Haritu tak sempat nak beli CD2 mengaji ke, iqraa masa kat msia.. kot Barney nye citer..senang je nak dapat dari web ni..tapi takpe la..susah2 sangat..ibu mintak tolong aunt Hasilah belikan la since dia pon tengah bercuti kat msia la ni..tapi, nanti2 la ibu call sebab sure aunt Hasilah tengah bz ngan wedding preparation dia..hehehe.. T Kaseh besar, ibu antar g kelas taranum nak? Leh belajar lagu2..dulu ibu ada gak g kelas taranum masa skolah..tapi kejap je, sebab ibu malas..teruk kan ibu? So, Kaseh kene rajin2 kay.. nanti bleh la Kaseh joint Musabakah nye competition cam ibu..Takpe, kite mula satu2 kay..t bile Kaseh dah besar n pandai bercakap, ibu ajar mengaji ek.. Balik raya tahun depan kite beli muqaddam ok.. besides..ada gak cakap ngan ayah nak antar anak2 ke kelas muzik.. eheh..insyaAllah..moga Allah murahkan rezki n panjangkan umur kita semua..


Ni la Sony nye DVD player yang ayah dah beli tapi pulangkan balik..huhuu



Kaseh teruja ngan gift dari ayah yer... dah say 'thank you' kat ayah??


Dia pon sibuk nak tolong unpack gak...


Tadaaa...ni la DVD player ayah beli khas ntok buah hati pengarang jantung ayah..

Wednesday, July 01, 2009

Special dedicated to KASEH..

Ibu baru lepas tengok satu citer melayu ni.. suka ngan lagu background citer ni.. and ibu dedicate lagu ni special ntok permata hati ibu, Kaseh..ibu sayang Kaseh...sangat2..selamanya...

Lihat Malam,,ada bulan
Terang di sebalik awan
Lihat awan, lindungi bintang
Berkelip di langit gelap

Malam ini, bonda datang..
Bawa cinta, buatmu sayang
Biar malam jadi teman
Kita mimpi terbang di kayangan..

Lihat malam,ada bulan
Terang di sebalik awan
Lihat awan, lindungi bintang
Berkelip di langit gelap..