Monday, August 31, 2009

Nama KIRIS..



Tetibe ibu teringat kat nama yang pada asalnya ibu plan untuk Kaseh.. Dhia Irdina Delisha..tapi, semasa dalam perjalanan balik dari hospital 15hb October 2008, ayah decide untuk tukar pada Kaseh Irdina Raesya.. sebab malam sebelum tu borak2 dengan ayah pasal nama Kaseh.. Then ayah kata ayah nak tidur dulu. Nanti dah bangun tidur ayah bagitahu ibu apa kata putusnya.. konon konon nak cari ilham la tu..so, keesokannya after settle bil2 hospital sume, dalam perjalan an balik ke rumah Mak Ngah, ayah bagitahu kalau ayah prefer Kaseh instead of Dhia.. then Delisha tu pun ayah prefer pada Raesya.. Sebab nama Raesya tu pun memang dalam short listed..So, jadila nama Kaseh Irdina Raesya Binti Iskandar Shah.. ibu singkatkan pada KIRIS.. tapi 'KI' tu ibu pronounce as 'KY' instead of 'KI'.. haha..saje2 jerk Kaseh..

Masa ibu write blog ni, Kaseh tengah tidur dengan ayah.. saje ibu berjaga sementara tunggu waktu Subuh after sahur tadi.. erm, syukur alhamdulillah Kaseh dah sehat dari demam.. cume selsema tu ada berbaki sket lagi.. harap2 cepatla sembuh.. tapi skang ni pun dah syukur sangat sebab tidur Kaseh tak la terganggu cam 3 hari before.. kesian manja ibu.. tersumbat hidung ek.. tu yang payah nak tidur lena kan.. sabar ye sayang..sket je lagi.. anak ibu dan ayah kan kuat kan.. kenela lawan sakit tu..

Semalam kita ke office aunty hassilah. Nak balik Malaysia dah dia after 3 tahun bermastautin kat Oslo ni.. Dah jadi Doktor Hassilah dah dia.. Sampai masa nanti mesti kite lak yang akan pack2 barang ntok balik malaysia kan.. Dan ibu pasti masa tu nanti sure ada si manja yang comel ni dok tolong kemas gak.. erm..macam mana la Kaseh time tu kan.. sure banyak dah mulut dia.. agaknya tak terlayan ibu dan ayah time tu nanti..eheheh..

Apapun, ibu doakan moga manja cepat sembuh yer..sayang manja..


p/s: I Love you..


Wednesday, August 19, 2009

Posting gambar lagi..














Monday, August 17, 2009

Alhamdulillah...nak berjalan dah manja ibu ni...

Syukur...hari ni Kaseh dah genap 10bulan & 3hari.. and the best part is.. she's able to get 4/5 step of walking! and it's really amazed me and my husband..we are so happy and excited after found out your new skill and ability sayang.. Dad just thought if you might already walking by the time we visit Paris this coming September..


video
alala..pandainye anak ibu n ayah ni...


video
lalalal...



video
video ni gelap sebab tak bukak lampu..huhu..

p/s: I Love you..


Memori hujung minggu bersama ibu dan ayah..

Antara gambar2 candid sepanjang perjalanan dari Skoyen-Vigelandsarken-Brugata-Skoyen..



Gambar2 ni tak berapa clear coz candidi gune camera phone jekk


p/s: I Love you..

Sunday, August 16, 2009

Sukenyerr dia!!

Hari ni cuaca cerah..so after breakfast and ibu siap kemas umah, ayah ajak pergi cycling. Saje jalan-jalan amik angin. Mula-mula ayah ada juga proposed pada ibu nak ke bandar, sebab ibu nak tembikai.. tapi ibu kata tak nak sebab jauh sangat.So, cuma cycling sampai ke Vigilandsparken je la.. Kaseh?? erm..anak ibu ni pantang kalau helmet tu telungkup kat kpala.. mula la dia buat muka benyek tu.. tak mau senyum langsung.. pastu tangan dah mula la dok sibuk nak tanggalkan helmet tu.. hai la sayang... ibu dan ayah cuma nak train Kaseh dari kecik so that after ni takde la nak bercinta if nak pakaikan kamu helmet.. tapi nampak gayanya.. belom lagi la.. takpela...as for now.. bila kat jalan raya kena gak pakaikan Kaseh helmet tu.. tapi if jalan bese kat taman ke..tepi laut ke.. ibu dan ayah consider la.. tapi sampai masa nanti kene gak tau!! No more excuses ye sayang...

But..harini mmg letih sangat2 la cycling..mana tak nya..plan asal nak ke Brugata tu jadi kan.. sebab apa? ibu nak tembikai.. ish..ish..gigih ni cycling g Brugata semata nak beli tembikai.. ala..saje je pun nak test power...larat ke tak.. tapi sakit je ait..bile sampai kat kedai Pak Arab tu..de lom bukak lg.. nak kene tunggu 1jam lg.. adoyai.. terpaksala g Gronland bawak Kaseh gi tengok burung.. dahla sebenarnye mata dia dah layu yg amat.. tunggu masa je nak bernasyid tu.. sabar ek sayang..jap je lg.. Elok kol 11.30 terus je g balik kedai tu..beli tembikai n sos..pastu pecut blk Skoyen.. boleh la otw tu ada konsert nasyid.. mak ai.. terpaksala stop jap.. dgn harapan Kaseh nk minum susu.. seb bek gak carrier ni sleeping nye style.. so...leh la adjust2 bg rendah ntok Kaseh minum susu.. after that..kembali meneruskan perjalana.. barula riang ria kembali.. siap tepuk2 tangan nyanyi2 lagi.. hai la anak.. apa2pun.. suka bile tengok kamu suka sayang.. Ibu dan ayah sayang kamu.. selamanya..sangat2.. selagi hayat di kandung badan..
Align Centre


video

video ni record masa bersiar2 di Vigelandsparken...after ni baru bertungkus lumus mengerah tenaga mengayuh ke Brugata..kenapa?? tembikai punye pasal..ekeek..


note to acik oren...ni la keletah Kaseh atas beskal mcm yang awk mau...:)


p/s: I Love you..

Thursday, August 13, 2009

She turns 10 months today..



Again..time does really flies..she's turning to 10months today.. by the time i write this blog..it's already 14th of August in Malaysia but here is still 13th.. Whatever it is.. happy 10mnths birthday princess.. ibu and ayah love you so much!!

By the way...I am currently chatting with one of my best buddy in KL.. you know what Kaseh? She said she gonna to start save RM1 from today so that she can buy you a big present next year!! Since we might go back to Malaysia for hari raya 2010.. haha..so...got to remember this yeah!!ekekke.. Actually, Ibu and ayah plan to held a pre birthday party for you since your birthday is only a month after the Hari Raya..erm..plus, you might missed your 1st year birtday celebration since we are here..only got ibu and ayah je la.. :p.. Hope it can be happened..

Last but not least.. a short note n wish for acik aju@zura.. happy becoming birthday... it's only 5 days more to go though.. May all your wishes comes true and live happily..both me and Kaseh miss you..


p/s: I Love you..

Teka la...

Hahaha..cube teka apa yang kelihatan dalam mulut Kaseh tu?? Selamat mencuba.. sape betol..dapat kiss dari Kaseh..eheheh...




p/s: I Love You..

Gambar lagi..



Ntah apala yang dua beranak ni fikirkan...Jauh bebeno nampak gayanya..


Erm..Ayah..agak2 ok tak if Kaseh nak terjun n mandi kat dalam laut ni?? Tanya Kaseh pada ayah tercinta..


Kaseh..cube tengok tu..ada ants la.. The ants go marching one by one..hoora..hoora..


Ibu..cube tengok kat Kaseh nye tight ni..ada ants ke masuk??


Isk..tak mau la picit ants tu sayang..kesian dia.. dia pun makhluk Allah jugak..


Kaseh..tengokla ayah tu..g tengok kakak tu bogel2 buat apa..kekeke..


Satu hari nanti..Kaseh pun akan cycling cam abg ni gak..


3 beradik yang sangat happy bergurau senda even kecik2 je lagi...what a very harmony scene...

p/s: I Love you..

Wednesday, August 12, 2009

My lil princess is about to walking la...

Takde nak tulis apa..layan je la short video ni..huhu..


video


p/s: I Love you...

Sunday, August 09, 2009

Sepetang di ofis ayah....























p/s: I Love you..

Friday, August 07, 2009

Sepetang berbasikal...

Hari ni ayah dan ibu bawa Kaseh jalan jalan naik basikal.. Pastu singgah jap kat jeti persendirian coz bagi Kaseh makan for dinner. Lenguh betol kaki ibu mengayuh.. tertinggal jauh dari ayah.. Ayah tu la.. dok bawa gi jalan yang bukit2 bagai.. mana tak lenguh gila kaki ibu ni.. adoi.. sabar je la.. rasa macam nak berhenti then pimpin je basikal tu.. seb baik tak buat gitu..eheheh..semangat2!!

Kaseh?? Kaseh elok je duduk diam kat seat dia tu.. Mula2 elok je dia pakai helmet tu.. tapi sebab dia tak boleh nak bersandar, dia membebel jerk.. sudahnya ayah bukak je la helmet tu.. :) Kesian lak kat dia, sampai tertutup2 mata dia dek helmet tu...ehehe...apapon..syok dapat jalan2 naik basikal sambil menikmati keindahan ladang gandum, biri2, lembu...ehehe...ada kuda juga... :)


Ayah nye basikal...

Ni lak ibu punya basikal..

Ni lak seat untuk Kaseh duduk...


Kaseh nye basikal?? Belum lagi la sayang.. Kaseh duk kat seat tu je dulu yerk.



Baru kuar dari umah ni..


Kaseh dah buat buka benyek sebab mengantuk...helmet pun dah tanggal dah..



p/s: I Love you..

Thursday, August 06, 2009

Bicycle hunting..

Harini ayah balik keje awal.. kol 3 lbh ayah dah sampai umah.. Pagi tadi memang sengaja ayah pergi kerja awal sebab plan nak ke bandar petang ni.. Nak beli basikal untuk ibu pula. Sebab semalam kedai dah nak tutup, so tak dapat nak survey2 sangat..

To make it short.. ayah dah belikan ibu basikal dah.. even jenuh gak la ke hulu ke hilir nak cari size yang sepatutnya untuk ibu. Tapi, hampa sebab basikal yang ibu nak tu takde size ibu.. So, sudahnya beli je la size yang up sket sari sepatutnya.. dah macam nak cari suar ke baju ke kasut la pulak ada size2 kan? Takpela..yang penting..ibu, ayah dah de basikal.. cume carrier ntok Kaseh lom ada lagi.. Nanti esok ayah beli skali masa amik basikal ibu kat kedai ek.. Pastu kita boleh kuar jalan2 satu family naik basikal.. ehehe..syoknya!!!

Ermmm..kayla..ibu dah ketandusan idea la pulak... nanti bile2 la update lagi... kat bawah ada sket gambar Kaseh berposing kat kedai basikal sementara tunggu ayah settlekan bayaran kat kaunter..


Kaseh nak basikal tu ke? Nanti ye sayang..tunggu besar sket ok..Nanti sure ayah belikan ntok Kaseh..Sabar yer..



p/s: I Love you...


Wednesday, August 05, 2009

Koleksi kasut @ sandle KIRIS

Takde keje..so saja menepek gambar kasut Kaseh..ahahah..






Tadaaa...ni la koleksi kasut Kaseh..so far la.. tak banyak pon..sebab jarang-jarang pun pakai..











Besarnya sandle yang hujung skali tu...ahaks!














This is her first shoes..Beli before balik Malaysia haritu.. Tapi dah banyak kali pakai pun before balik tu..ehehhe..










Ni lak hadiah dari kawan ibu... Beriye aunty Ina
pos dari JB..eheheh..thanks Ina ek..













Sandle ayah belikan masa bercuti kat Malaysia.. Beli kat Wetex Muar..













Gambar ni takde kaitan dengan entry kali ni..
Saje saje je menepek gambar ni kat sini..
heheheh..









The latest sandle yang ibu dan ayah belikan untuk Kaseh.. plan konon ntok raya tahun depan since kite akan beraya kat Malaysia.. Tapi..besar sangat la pulak.. takpe la.. Nanti bile dah muat la baru pakai ek..










p/s: I love you..