Saturday, February 27, 2010

Cinta hati Ibu dan Ayah..

Satu masa dia buat kami tersenyum lebar
Satu masa dia buat kami ketawa girang
Satu masa dia buat kami rasa umpama dunia kami yang punya
Satu masa dia buat kami sangat bahagia

Cuma..pernah juga pada masa yang lain

Dia buat kami tersentuh
Dia buat kami lemah
Dia buat kami sakit tekak

Namun,
Walau apapun cerita nya..

Dia adalah cinta hati kami sejak dulu, kini dan selamanya.. :))






sayang kamu selamanya manja..


P/S: I Love us!!

Gunting..sikat & rambut..






Notes: Entry adalah kosong tanpa bicara disebabkan ketandusan idea dan kata-kata.. harap maklum.. :)


P/S: I Love us!!

Wednesday, February 24, 2010

Wedding ring..


Why should the wedding ring be worn on the fourth finger?

There is a beautiful and convincing explanation given by the Chinese.


Thumb represents your -- Parents
Second (Index) finger represents your Siblings
Middle finger represents your Self
Fourth (Ring) finger represents your Life Partner
& Last (Little) finger represents your Children

Firstly, open your palms (face to face), bend the middle fingers and hold them together - back to back
Secondly, open and hold the remaining three fingers and the thumb - tip to tip
(As shown in the figure Above)
Now, try to Separate your Thumbs (representing the parents)..., they will open, because your parents are not destined to live with you lifelong (Sorry but its the Truth), and have to leave you sooner or later.

Please join your thumbs as before and separate your Index fingers (representing siblings)... ., they will also open, because your brothers and sisters will have their own families and will have to lead their own separate lives.

Now join the Index fingers and separate your Little fingers (representing your children)... ., they will open too, because the children also will get married and settle down on their own some day..

Finally, join your Little fingers, and try to separate your Ring fingers (representing your spouse).
You will be surprised to see that you just CAN NOT ..,
Coz Husband &Wife have to remain together all their lives - through thick and thin.. !!


dan anak kecil ini adalah berkat dari cincin perkahwinan ibu dan ayahnya.. ;)

note: articles was taken somewhere on the net.. thanks hubby for sharing this.. :))



P/S: I Love us


Thursday, February 18, 2010

Duhai hati..

Hati terasa berdebar sangat.. apsal ek?? Ibu tak suka berdebar camni.. jadi risau, takut.. macam-macam lagi perasaan datang menjengah.. Ya Allah.. aku mohon Kau lindungila seluruh ahli keluargaku dan keluarga mertuaku dari segala perkara yang tidak baik Ya Allah.. hanya doa yang mampu aku titipkan padaMu tatkala ini.. kerana aku tidak berdaya menolak takdirMu yang membawa seluruh kehidupanku ke segenap muka bumiMu yang luas ini..

Jujurnya.. setiap kali hati berdebar kencang camni, automatically fikiran ibu terus teringat kat atok..moga semuanya baik-baik di kampung..


Atuk n nenek masa sambutan Father's Day June 2007.. few days before hari pertunangan ibu dan ayah.. :)


Note: Mak..abah.. maaf sebab ada jaaaauuuuhhhhhhh sangat dari mak dan abah waktu ni.. tapi tetap.. hati ni selalu dekat dan merindui kalian berdua.. sangat2!!


P/S: I Love us!!



Bukan Cinta Biasa..



Kali ini kusadari
Aku telah jatuh cinta
Dari hatiku terdalam
Sungguh aku cinta padamu

Cintaku bukanlah cinta biasa
Jika kamu yang memiliki
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku

Terimalah pengakuanku
Percayalah kepadaku
Semua ini kulakukan
Karena kamu memang untukku

Cinta ku bukan cinta biasa
Jika kamu yang menemani
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku
Terimalah pengakuanku


P/S: I Love us!!!

Monday, February 15, 2010

Kaseh dan Gitar..

Ececece...Ye2 je anak ibu ni kan...hahaha.. Gitar tu berganda lebih besar dari kamu sayang.. ayah la ni takde kerja..dok posingkan Kaseh dengan gitar tu.. Takpela manja..layan je la ayah tu.. ;P. Hurmm..hari ni ibu puasa.. puasa ganti.. ada 4 hari lagi.. ingat nak puasa straight sampai Khamis.. dah habis ganti nanti dah lega.. Nanti bila Kaseh dah besar.. kita puasa sama2 ye sayang..



ibu sayang kamu....ayah pun sayang kamu juga..

P/S: I Love us!!

CC Vest..

Selsema dan batuk Kaseh masih belum sembuh.. so, takdela outdoor aktiviti lagi hujung minggu lepas. Cuma ke CC Vest jerk.. jalan-jalan suka-suka buang tenaga.. hahaha.. ok la buang tenaga dari buang duit kan.. save duit ayah..kan ayah kan?? Tapi, kali ni Kaseh nampak macam tak enjoy sangat plak berjalan.. tak macam selalu.. biasanya, pantang lepas mesti menonong je Kaseh berjalan dan berlari.. tapi not this time.. nape ek anak ibu ni?? agaknya takde mood kot ek?? jalan sikit pastu mintak didukong.. hurrmmm.... sian manja.. cepat2la sihat sepenuhnya ek.. Nanti kita boleh main salji lagi kay.. harap next weekend Kaseh dah fully recovered.. :)







Few photo of the day..Kaseh with some of the In The Night Garden's character..Igglepiggle and Makka Pakka..


P/S: I Love us!!

Sunday, February 14, 2010

My manja, kasih, sayang n cinta!!!

Kaseh….

Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu mahu berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungkanmu
Maka ibu memilih mengandungkanmu…
Kerana dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah


Sayang..

Sembilan bulan 8 hari engkau hidup di perut ibu
Engkau ikut kemanapun ibu pergi
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak kerana kebahagiaan
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman, kerana ibu kecewa dan berurai air mata…


Manja…

Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus menjalani pembedahan,
atau ibu harus berjuang melahirkanmu
Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu
Walau waktu itu ibu terpaksa dibantu dengan prosedur tambahan yang tak pernah ibu jangkakan pun,
Kerana menunggu dari jam ke jam, minit ke minit kelahiranmu
Adalah seperti menunggu memasuki salah satu pintu surga
Kerana kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan
Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,
Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapapun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
Saat itulah… saat yang paling membahagiakan
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayah mengumandangkan iqamat,
Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu,
Menyaksikan ayah mencuitkan secuit kurma di langit-langitmu..

Tetapi sayang..
Hidup memang pilihan…
Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah ibu sayang…
Maafkan ibu…

Percayalah sayang, ibu dan ayah sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,
Agar tidak ada satu kepingpun bahagian puzzle kehidupan kita yang hilang
Percayalah manja…
Sepi dan ranamu adalah sebahagian duka ibu
Percayalah…
Engkau selalu menjadi belahan nyawa ibu…


sayang kamu selamanya..sangat2!!


P/S: I Love us!!

Friday, February 12, 2010

What's on my mind 4..

Kan best kalau ada kat KL skang ni.. mesti kita dah on the way balik kampung jumpa atuk and nenek.. cuti panjang pulak tu.. confirm sepupu sepapat Kaseh ramai balik kampung.. huhuhu..



potrait raya 2009 di kampung Tok ibu.. cuma ada atok, nenek, keluarga Pak Long, Mak Ngah, aCik Ida, aCik Rezal and aCik Hairul jerk..lain2 kat kampung mertua.. and kita jauh nun di sini..gambar cilok dari FB aCik Rezal..



P/S: I Love us!!


Demam dah elok..lain pulak datang hinggap..

Demam dah elok.. selsema and batuk la pulak dia.. alahai manja.. kesiannya dia.. tapi nasib baik tak teruk na selsema tu.. at least masih boleh tidur dengan lena.. dan nampaknya, sakit gigi@gusi dah beransur hilang kot..sebab Kaseh dah takde ketap2 bibir and laga2kan gigi beriye2 macam before.. syukur alhamdulillah.. even gigi tu pun dah muncul dari gusi dia.. so now, officially..anak ibu dan ayah ni dah ada 14 batang gigi!!!!! seronok la mengunyah makanan lepas ni kan sayang kan!! ehehehe..

But semalam entah apa kene agaknya asyik la nak dok mengendeng je kat ibu.. asyik2 nak mintak dukung.. kalau duduk pun nak ngedeng kat ibu gak.. terasa letih pulak semalam sebab ayah balik lewat..pukul 10mlm baru ayah balik..sebab ayah ada snowboarding date with his oficemate.. tu yang agaknya ibu rasa letih semacam..tambah2 pulak dengan Kaseh yang asyik dok mengendeng2 je kan.. mujur tidur malam tu senang je ibu tidokan.. pukul 8.15pm Kaseh dah lena.. and pagi ni pun dok asyik nak mengendeng gak.. hurmm.. even masa ibu type posting ni pun Kaseh ada kat pangku ibu sambil memeluk Simba kamu yang busyukkkkkk itu...hehehehe..




P/S: I Love us!!


Thursday, February 11, 2010

Goyang tak goyang sangatla..

Entah apa-apa ntah tajuk posting ni..hahahaha... takde buah fikiran la.. layankan je la.. :P


video
goyang pinggul ni adalah hasil dari pemerhatian Kaseh apabila ibu berhoola hup.hahaha...


P/S: I Love us!!



ZIKIR





Tiba-tiba..




Rasa sangat STRESS!!!!!!!!!!!!!!






What's on my mind 3..

Kadang kadang.. rasa sangat hebat bila mampu berdepan dengan kerenah Kaseh dengan tenang, sabar dan tabah..Tapi..as a normal human being.. kadang kadang .. pernah juga sabar dan ketabahan tu lenyap seketika.. waktu itu, ibu rasa sangat gagal.. ada masa ibu sampai terfikir..am I the worst mom ever in this world??? huhhh...ntahla.. cuma setiap kali celik mata dari bangun pagi.. tiap kali itu jugala ibu pohon untuk terus diberikan kesabaran dan ketabahan. Ibu tak pasti tentang perasaan orang lain.. tapi ibu tak perlu nak menipu diri sendiri dan berlagak macam ibu yang paling baik sekali kat dunia ni dengan tulisan2 dalam blog ni.. Ibu tetap manusia biasa sayang.. yang punya banyak kelemahan..sebab tu ibu selalu kata.. ada masa ibu tersungkur.. even tersembam ke bumi.. tipu kalau ibu katakan kalau ibu tak pernah marah kamu.. tak pernah tinggikan suara kat kamu.. dan tak pernah tepuk kamu.. that's my bad.. really bad.. ibu bukan di kalangan ibu2 di dunia ni yang tak pernah jentik anak.. nope.. i failed to be in that group.. tapi tetap.. Kaseh adalah cinta hati ibu selamanya.. cuma ibu nak Kaseh tau.. ibu masih, tetap dan terus akan belajar tentang seluruh kehidupan seorang anak kecil... sebab ibu ingin berikan yang terbaik dari seorang ibu buat kamu.. andai ada ibu tersasar.. maafkan ibu.. but one thing for sure.. membesarkan kamu adalah saat terindah dalam hidup ibu walau ada masanya sabar n tabah ibu tercalar seketika.. ibu sayang Kaseh...segalanya tentang Kaseh.. selamanya..



P/s: I Love us!!



Wednesday, February 10, 2010

NIGINA - Jika Engkau Pergi..

Saja layan drama NIGINA kat TV3.. cam suka lak muzik lagu ni.. even lirik dia takde kaitan pun dengan hidup sendiri.. tapi sebab suka gila dengar muzik dia.. nak gak tepek kat blog ni..ahahah...




Bermulanya semua hanya dengan rasa
ada saja yang tak kena
Rupanya kau berkasih
Menyingkir setia
Sandiwara penuh dusta

Kini ku beri satu amaran
Jangan nanti jadi cabaran
Aku ingin kau memadam kenangan
Menjadi mimpi berterbangan

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu

Bermusim resah hadir membelai
Menyentuh hati kecewa
Janji sehidup semati
Tinggal tiada lagi
Impian hancur depan mata

Semakin terungkap kepastian
Biarlah ku rela melepaskan
Pada mu cinta cuma lah mainan
Sekadar untuk senda bersama

Puas sudah ku berikan engkau segalanya
Jalan cerita pun nyata akan berubah

Jika engkau pergi, bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi, air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu



P/S: I Love us!!

Monday, February 08, 2010

Syukur Alhamdulillah..

Kaseh dah nampak ok..suhu badan pun dah back to normal.. :) syukur sangat-sangat.. ayah lak nampak dah kurang.. batuk dan selsema sket2 je lagi.. cuma sekarang ni.. tekak ibu la yang dah mula rasa perit.. huhu..




P/S: I Love us!!

Sunday, February 07, 2010

Baby's Developmental milestones: Teething

Teething

Cutting teeth isn't one of those milestones a baby reaches all at once. Transitioning from that gummy grin to a mouthful of gleaming teeth is a rite of passage that can take your little one three years to complete. Whenever the first tooth peeks through, celebrate it by taking pictures and noting its arrival date in your child's baby book.

By the time your little one is 3, he'll have a mouthful of choppers that he can brush himself, a basic step on the road to self care. (Because he won't have the skills to do a good job, though, be sure to lend him a hand until he's at least 6 years old.)


When it develops

The journey starts in the womb. While you were pregnant, your baby developed tooth buds, the foundation for baby teeth (also called milk teeth). Only one in 2,000 babies is born with teeth, though. The vast majority sprout their first tooth between 4 and 7 months of age.

If your baby's an early developer, you may see his first white cap (usually one of the bottom middle teeth) as early as 3 months. If he's a late bloomer you may have to wait until he's a year old or more. The last teeth to appear (the second molars, found in the very back of the mouth on the top and bottom) have usually begun coming into place by your baby's second birthday. By age 3, your child should have a full set of 20 baby teeth.


How it develops

While some babies breeze through the teething process, many seem to struggle with it and experience discomfort. Among the symptoms your teething baby may exhibit:

  • Drooling (which can lead to a facial rash)
  • Gum swelling and sensitivity
  • Irritability or fussiness
  • Biting behavior
  • Refusing food
  • Sleep problems
There's debate among experts over whether certain problems — like diarrhea, fever, congestion, body rashes, and vomiting — can be caused by teething. A rule of thumb: If your baby has symptoms that worry you, don't just chalk it up to teething. Check with your doctor to rule out other potential causes that may need attention.

Most babies get new teeth in this order: First the bottom two middle ones, then the top two middle ones, then the ones along the sides and back.


What's next

Baby teeth won't fall out until your child's permanent teeth are ready to come in, beginning around age 6.


Your role

You can't do anything to make teeth appear, but you can comfort your baby if you think the process troubles him. Give him something to chew on, such as a teething ring or a wet washcloth cooled in the refrigerator. He may also get some relief from eating cold foods, like applesauce or yogurt. Massaging his gums is another way to soothe his discomfort — after washing your hands, rub his gums gently but firmly with your finger. The pressure provides a welcome balance to the pressure your baby feels coming from the buried teeth below.

If none of this helps, your doctor may suggest giving your baby children's acetaminophen to ease the pain and inflammation. Rubbing the gums with a topical pain relief gel is also an option, but you may want to ask the doctor before trying it. If you use too much, it can numb the back of your baby's throat and weaken his gag reflex (which helps keep him from choking on his saliva).

Once your baby's teeth are in, it's up to you to keep them clean. For the first year, you won't really need to brush them, but you should clean his teeth and gums at least twice a day by wiping them with gauze or a wet washcloth.

Never put your baby to bed with a bottle(unless the bottle is filled with water). That's because the sugars in formula and breast milk will sit on his teeth all night and can lead to a condition known as baby-bottle tooth decay, or bottle rot. Another way to avoid this condition and reduce the risk of cavities is to transition your baby from a bottle to a cupby sometime around his first birthday, when he's coordinated enough to manage it. When your child drinks out of a sippy cup, he's more likely to finish his drink in a short time — and avoid the prolonged exposure to sugars that comes with sipping from a bottle all day long.

The 6-month well-baby checkup is a good time to ask your child's doctor whether your baby needs fluoride (these cavity-fighting drops are necessary only if the water supply in your area isn't fluoridated). You should also ask the doctor to examine your child's teeth. Your baby's first dentist visit should happen around the time he turns 1. If he hasn't sprouted his first tooth by then, talk to your doctor, who can let you know whether or not a visit to the dentist is necessary.

At about 18 months, your child may be ready to start learning to brush his teeth. You'll have to help, since he won't have the dexterity or concentration to successfully maneuver a toothbrush. Use a soft brush and — if you like — a small dollop (about the size of a pea) of non-fluoridated toothpaste. (The American Academy of Pediatric Dentistry recommends waiting to use fluoridated toothpaste until your child is 2 to 3 years old, and even then using only a pea-sized amount.)

You don't have to brush in a certain direction; just try to get any food particles out. If your child doesn't like the taste of the toothpaste, try another brand or skip it entirely. You don't really need to use toothpaste with your young child unless his diet includes lots of sugary foods — which you should avoid anyway. If he does indulge in sweets (at a birthday party, for example), be sure to brush his teeth soon after he eats.


When to be concerned


If by the end of the first year you still don't see any sign of a tooth, bring the matter up at your child's 12-month checkup. (Premature babies may be a few months behind in getting their teeth.)

If your child has all the signs of teething — heavy drooling, swollen gums — but also seems to be having unusual pain (crying inconsolably is a big clue), call his doctor. Teething shouldn't be an excruciating ordeal for a baby.



Notes: Kaseh dalam proses tumbuh gigi lagi now ni. .baru last week gigi ke 11&12 muncul.. ni dah nak muncul lagi 2 batang. kali ni geraham bawah lak.. Kaseh demam skang ni.. turun naik je suhu badan.. tadi sampai berdarah2 pulak.. tak sure gigi ke atau Kaseh laga2kan gigi sampai tergigit gusi or lidah or apa2 lagi ntah.. tengok2 dah berdarah... 1st time Kaseh tumbuh gigi umur 6 bulan.. tapi ok jerk..tak demam langsung.. tapi kali ni teruk sangat la pulak...huhu.. harap cepat sembuh ye sayang..be strong kay manja..


P/S: I Love us!!


Saturday, February 06, 2010

Ops!! Kaseh mengigau???

Sejak dua menjak ni Kaseh asyik mengigau jerk.. kalau ngigau tu mesti gelak-gelak.. alahai..apala yang manja ibu mimpikan tu.. syok betul ye sampai terekspresitasikan dengan ketawa kamu pulak..ehehe..ala comel comel..:) tapi.. kelmarin la ibu paling tak boleh tahan.. dengan ketawa..dengan bunyi 'oooo' sambil muncung2kan mulut.. siap boleh bagi simba kat ibu lagi suruh cium..hish..busuk la simba Kaseh tu.. kelakar sungguh time tu.. so sad ayah kat luar time tu..tapi malangnya tak dapat nak record sebab gelap pun kat bilik tu..lampu samar2 jerk..huhu..takpela..yang penting sangat segar dalam kotak memori ibu.. :)


muka anak manja ibu yang asyik mengigau lately..huhu..


P/S: I Love us!!


Friday, February 05, 2010

Khas untuk nenek..

Hari tu Pak Su kata nenek suruh ambil gambar Kaseh pakai tudung lagi.. nenek kata comel sangat!! dah jadi desktop background pun kat computer kat kampung tu.. untuk tidak menghampakan nenek.. baru2 ni ada la snap gambar Kaseh bertudung lagi.. :) actually..banyak gak lagi.. tapi nanti ibu post kat entry lain lak.. tidak kang.. kehabisan stok gambar lak ibu..eheh.. pasni leh la nenek tukar2 desktop background ngan gambar cucu tunggal dia..eheh...




nenek.. comel kan Kaseh??ehehe..raya nanti Kaseh balik ek.. nenek jaga diri elok2 tau..


P/S: I Love us!!

Just a small gift for him..

Dah lama sangat menyimpan hasrat nak belikan gitar untuk ayah.. sebab ibu memang sangat suka dengar muzik gitar.. kebetulan masa ke Sandvika haritu..elok2 je ada kedai muzik dalam shopping mall tu.. tengok2 then ada yang berkenan..alhamdulillah...tercapai gak hasrat ibu..yayy!!pasni leh dengar alunan muzik gitar yang dimainkan oleh ayah Kaseh..ehehe..



practice rajin2 ye sweetheart!!


P/S: I Love us!!


Thursday, February 04, 2010

Maafkan ibu sayang..

Maaf atas apa yang jadi malam kelmarin sayang.. ibu tak sengaja.. ibu sayang Kaseh..sayang sangat2.. just can't bear with your crying anymore that night.. coz it happen even in the night before.didn't know what exactly you want to..bila ibu pujuk pun Kaseh tepuk2 tangan ibu.. last option was ibu letak Kaseh kat luar bedroom and lock pintu.. sumpah!! never meant it.. tapi, ibu rasa itu yang terbaik coz mom don't want to wait until I get really mad or lost my temper on you and spank you unintentionally.. and daddy was not feeling well too. a minutes after that ibu keluar and Kaseh lari2 kat ibu.. ibu dukung dan ibu dakap Kaseh..sungguh air mata ibu mengalir waktu tu... sungguh ibu kesal membiarkan Kaseh sendirian di luar bilik.. tapi tetap..ibu cuma manusia biasa sayang.. yang kadang-kadang tersungkur dan terhantuk kerana keterbatasan sabar yang ada.. berkali2 ibu katakan pada Kaseh' ibu minta maaf, ibu sayang Kaseh' ..Ya Allah, kurniakan aku kesabaran , petunjuk dan juga kecekalan jiwa dalam mendidik anak comel ini..


love you so much.. and I'm sorry for what had happened ya baby!! never meant it..


P/S: I Love us!!


Child bahavior problem:Tantrums

Why your child has temper tantrums

A temper tantrum is the emotional equivalent of a summer storm — sudden and sometimes fierce. One minute you and your child are in a restaurant enjoying your dinner, the next minute he's whimpering, whining, and then screaming at the top of his lungs because his straw is bent. Children between the ages of 1 and 3 are especially prone to such episodes.

Though you may worry that you're raising a tyrant, take heart — at this age, it's unlikely that your child is throwing a fit to be manipulative. More likely, he's having a meltdown in response to frustration. Claire B. Kopp, professor of applied developmental psychology at California's Claremont Graduate University, attributes much of the problem to uneven language skills. "Toddlers are beginning to understand a lot more of the words they hear, yet their ability to produce language is so limited," she says. When your child can't express how he feels or what he wants, frustration mounts.


How to handle a tantrum

Don't lose your cool. A tantrum is not a pretty sight. In addition to kicking, screaming, or pounding the floor, your toddler's repertoire may include throwing things, hitting, and even holding his breath to the point of turning blue. When your child is swept up in a tantrum, he's unlikely to listen to reason, though he will respond — negatively — to your yelling or threatening. "I found the more I shouted at Brandon to stop, the wilder he would get," says one mother of a 2-year-old. What worked instead, she discovered, was to just sit down and be with him while he raged.

Staying with your child during a tantrum is a good idea. Stomping out of the room — alluring as that may be — can make him feel abandoned. The storm of emotion he's going through can be frightening to him, and he'll appreciate knowing you're nearby. Some experts recommend picking up your child and holding him if it's feasible (i.e., he's not flailing too much), saying he'll find your embrace comforting. But others say it's better to ignore the tantrum until your child calms down, rather than rewarding negative behavior. Through trial and error, you'll learn which approach is right for your child.


Remember that you're the adult. No matter how long the tantrum continues, don't give in to unreasonable demands or negotiate with your screaming toddler. It's especially tempting in public to cave in as a way of ending the episode. Try not to worry about what others think — anyone who's a parent has been there before. By conceding, you'll only be teaching your child that throwing a fit is a good way to get what he wants, and setting the stage for future behavior problems. Besides, your child is already frightened by being out of control. The last thing he needs is to feel that you're not in control either.

If your child's outburst escalates to the point where he's hitting people or pets, throwing things, or screaming nonstop, pick him up and carry him to a safe place, such as his bedroom. Tell him why he's there ("because you hit Aunt Sally"), and let him know that you'll stay with him until his negative behavior stops. If you're in a public place — a common breeding ground for tantrums — be prepared to leave with your child until he calms down.

"When my daughter was 2, she had an absolute fit at a restaurant because the plain spaghetti she ordered arrived with chopped parsley on it," recalls one mother. "Although I realized why she was upset, I wasn't about to let her disrupt everyone's dinner. I took her outside until she calmed down."

Talk it over afterward. When the storm subsides, hold your child close and talk about what happened. Acknowledge his frustration, and help him put his feelings into words, saying something like, "You were very angry because your food wasn't the way you wanted it." Let him see that once he expresses himself in words, he'll get better results. Say with a smile, "I'm sorry I didn't understand you. Now that you're not screaming, I can find out what you want."

Try to head off tantrum-inducing situations. Pay attention to what situations push your child's buttons and plan accordingly. If he falls apart when he's hungry, carry snacks with you. If he has trouble making a transition from one activity to the next, give him a gentle heads-up before a change. Alerting him to the fact that you're about to leave the playground or sit down to dinner ("We're going to eat when you and Daddy are done with your story") gives him a chance to adjust instead of react.

Your toddler is grappling with independence, so offer him choices whenever possible. No one likes being told what to do all the time. Saying, "Would you like corn or carrots?" rather than "Eat your corn!" will give him a sense of control. Monitor how often you're saying "no." If you find you're rattling it off routinely, you're probably putting unnecessary stress on both of you. Try to ease up and choose your battles. Would it really wreck your schedule to spend an extra five minutes at the playground? And does anybody really care if your tike wears mismatched mittens?

Watch for signs of overstress. Although daily tantrums are a perfectly normal part of the mid-toddler years, you do need to keep an eye out for possible problems. Has there been upheaval in the family? An extremely busy or harried period? Tension between Mom and Dad? All of these can provoke tantrums. If after the age of 30 months your child is still having major tantrums every day, talk to your doctor. If your child is younger than 30 months and has three or four tantrums a day and isn't cooperating with any routines, such as getting dressed or picking up toys, you also may want to seek help. Your doctor can make sure your child has no serious physical or psychological problems and suggest ways to deal with the outbursts. Also, talk to your doctor if your child has frightening breath-holding spells when he gets upset. There's some evidence that this behavior is linked to an iron deficiency.


the mess she made every time after a meal time..


P/S: I Love us!!



Wednesday, February 03, 2010

Malam yang panjang...

Air pasang dalam surut pukul 5
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga

Pokok bunga melur tanam tepi batas
itik bertelur ayam menetas

Cik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit-jerit


Hurm..actually bukan nak cerita pasal air pasang ke, pokok bunga melur ke, cik baba ke cik aminah ke.. ni nak cite pasal angin tuan puteri Kaseh Irdina Raesya malam tadi.. aduhaiii... entah apa angin kamu kan sayang.. berjaga dari pukul 3.30am... sampai entah pukul berapa..ibu pun tak tau.. sebab dah tak larat dah nak menahan mata and kepala berjaga..sampai rasa nak termuntah pun ada gak.. ayah dah peluk pun Kaseh tak tidur gak.. sudahnya ayah tidur kat luar.. kesian ayah..esok nak kerja kan.. so, berdua je la ngan Kaseh.. Dek kerana tak tertahan2 dah mata and kepala ni..akhirnya ibu terlelap dulu.. sedar2..Kaseh dah terlena kat sebelah ibu.. tu pun ada 2x lagi kamu terjaga.. sudahnya ibu buat tak tau jerk.. and finally..terlena juga kamu kat dada ibu..:) sampaila tiba2 satu kucupan mesra hinggap kat pipi ibu pagi tadi.. oh, ayah rupanya.. morning kiss!! eheheh...kejutkan ibu Subuh.. tidak.. mesti dah hangus dah Subuh ibu pagi tadi.. thanks sayang.. ;) Kaseh masih lena diulit mimpi.. sampaila waktu ayah nak sarungkan kasut tiba tiba je kamu terjaga.. menonong je keluar duduk kat ayah..ehehe..so comel la manja.. tu la kamu..dari dulu.. asal ayah nak g kerja je mesti kamu akan terjaga gak.. tidak nanti..tercari2 pulak mana la ayahku yang hensem tu yer..ekekek.. by the way.. please baby.. sleep tight tonight ok..and the night after and after and after lagi.. huhu.. tidak..pengsan..


muka anak manja yang sungguh2 tak mau makan bersuap.. tengokla hasilnya..huhu..



P/S: I Love us!!


Tuesday, February 02, 2010

Dah pandai dah dia..

Semalam ayah bawak Kaseh pergi ICA.. pergi berdua je, sebab ibu malas nak siap2. Lagipun sekejap je.. Then balik tu ayah cerita pada ibu apa Kaseh buat kat ICA tu...Macam biasala kan, sampai je kat ICA tu, memang stroller tu parking kat tempat trolly.. then biarkan Kaseh jalan sendiri.. lepas bebas camtu je.. memang suka sangatla kamu kan sayang.. berlari sakan.. then, ayah kata..masa ayah sibuk potong roti.. tetiba ayah tengok kat dalam bakul dah ada satu pack buah anggur.. satu je lak tu.. pandai kan.. ambil satu pack je.. kalau nak kata main2.. mesti Kaseh ambil banyak2 kan.. eheh..comel kan? dah lama tak makan anggur ke sayang?? So, ayah kata ayah ambik je la anggur tu.. since ayah tengok pun elok jerk.. pastu lak.. tengah2 ayah potong roti tu.. tengok2 Kaseh dah takde.. punyala pusing2 ayah cari.. rupa2nya dok pilih roti lak..hahah.. tapi, disebabkan ayah dah beli pun roti.. tak dapatla ambil yang kamu pilih tu..huhu.. next time kay sayang.. pastu dah kamu main cak2 plak ngan ayah kat ICA tu..tapi kan manja.. kalau kita balik bercuti kat Malaysia nanti.. or bila kita dah balik Malaysia for good nanti..jangan buat camni tau.. memang ibu dan ayah takkan lepaskan kamu bebas camni.. BAHAYA..SANGAT2!! ada je kang penyangak ambil anak ibu yang comel ni..ish..ish...mintak jauh Ya Allah.. so, kene ingatkan ayah gak tak boleh buat camni.. kene sentiasa pegang Kaseh.. maknanya..tak boleh la suka2 lepaskan Kaseh jalan2 sendirian..kesian Kaseh..tapi nak buat macam mana sayang.. negara kita kan selamat, aman dan makmur.. hurrmmm....




P/S: I Love us!!



Kejar-kejaran..

Everytime nak mandi..camnila gaya manja ibu...main kejar-kejar keliling meja makan..pusing balik ke bilik tidur pastu patah balik..sampaila kene tangkap dengan ayah..pastu ayah pimpin masuk dalam bilik air..tidak...lari2 je la kamu kat umah ni.. mujurla rumah ni comel jerk.. kalau tidak.. jenuh la.. tu tak kira lagi dia main hide and seek lak kat belakng kerusi.. tak pun ala2 combat dok meniarap lalu bawah kerusi2 tu..eheheh..macam2la manja ibu..


video


*Note: sila abaikan keadaan rumah yang macam kapal karam tu yer..


P/S: I Love us!!


Monday, February 01, 2010

PadaMu ku bersujud...



Ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa kulihat
selain hanya namaMu, ya Allah

Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari
segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambaMu yang selalu bertaubat

Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanMu
saat Kau limpahkan karuniaMu
dalam sunyi aku bersujud


P/S: I Love us!!


Fun time!!!

Hujung minggu datang lagi.. semalam berjalan ke Sandvika..harini layan ice skating and sledging plak..puas main sebab kawasan ni lapang.. seronok la dok tolak Kaseh.. Ayah tolak dari atas..ibu tunggu kat bawah jerk.. then tukar lak.. kesian la ayah penat asyik kene tarik ke atas je kan.. eheh.. sesekali melencong lak sledge tu... next time kite main lagi ye sayang!!




video


video


P/S: I Love us!!