Thursday, July 16, 2009

Thing's happen for a reason..

15/06/09

Actually, selalu je terfikir bende ni..selalu gak borak2 ngan ayah Kaseh pasal ni.. Tapi pagi tadi bile log in kat facebook and terbaca shout out one of ibu nye member, ntah kenapa terasa lain sangat.. tak tau la apa dan kenapa... tapi, at the same time..terasa macam Ya Allah..sangat bersyukur atas kesempatan dan peluang yang Allah berikan pada ibu dan ayah sebab berpeluang ntok lihat Kaseh membesar depan mata..lagi2 ibu la.. coz banyak bende yang Kaseh buat for the very first time..i'll be the witness..:) and untuk itu, ibu sangat2 bersyukur and happy sangat!!!

Ibu ngan ayah selalu je kuarkan statement ni " kalau kita ada kat kl skang ni, sure kite face bende yang org lain face.. pagi2 antar anak g nursery, ptg blk keje amik..then mlm anak dah tido..mcm tu la rutin hari2" .Even sebenarnya shout out member ibu kat fb tu mengiyekan sume tu.. cume dia tambah sket je bile de kata " sedar2 anak dah besar".. ermmm.. orang selalu tanya ibu, " habis tu, ko tak keje la?", next statement will be " tak sayang ke belajar sampai degree, then tak keje".. well, kadang2 rasa dah semak n lemas ngan soalan tu.. dalam hati rasa nak je cakap " sukati aku la, life aku.." tapi tu dalam hati jer..kot org tanya..slalu ibu jawab je la " tak.." Ntahla Kaseh.. mungkin cuma ibu je yang faham..ibu memang pernah terdetik kalau satu hari nanti ayah akan bawak kite berhijrah ke negara org..cume ibu tak sure bila.. dan ibu juga tak pernah la pulak saje2 belajar beriye2 then penghujungnya tak bekerja.. Cuma bile ada kamu, ibu rasa cam puas dapat jaga kamu sendiri. Apalagi bile ibu dengar anak2 kawan ibu yang dihantar ke nursery asik je demam n warded.. ada tu siap sebulan sekali mesti nye admitted.. Well, ibu tak la perfect pon jaga kamu, mmg kadang2 ibu akui ada gak kerenah kamu yang menguji kesabaran...tapi mcm mana marah pon seorang ibu tu..tetap dgn kasih sayang.. takkan sama dgn org lain.. lagi la kat nursery tu.. kotla kamu yang di bawah jagaan ibu n ayah pon boleh gak kami terleka sampai kamu jatuh katil dulu.. ni kan pulak kat nursery yang jaga lebih dari 10org at a time.. kadang bile pk bende ni..mmg terasa sangat mungkin ni la salah satu hikmah di sebalik penghijrahan kite ke Oslo.. Besides, ada gak org lain yang mugkin tak hantar anak ke nursey tapi dia hire maid.. ada maid tak salah..cume bile terlalu bergantung pada maid..that's the biggest mistake and it shoudn't be happen at the very first place.. at the end.. anak lebih close ngan maid dari parents sendiri.. sedih kan?? Tapi, tak boleh nak salahkan parents2 yang hantar anak ke nursery or hire maid.. Sebab, if diberi pilihan sure sume ibu nak jaga anak sendiri, cume tuntutan hidup mendesak dan buatkan mereka terpaksa merelakan..



Some more.. ada kat sini buat life kite satu family happy n harmoni jerk.. Ayah akan g keje kol 8, n akan ada kat umah kol 5pm.. kadang2, ada gak ibu bawak kamu ke ofis ayah..konon2 cam jemput ayah la...tapi naik bas..eheeh..bile ayah balik, anak kesayangan dah menanti dah.. excited dok merangkak pada ayah kan..tak menyempat2..cute jerk.. t ayah tolong suap Kaseh makan sementara ibu lak prepare dinner.. Pas makan kite dok rehat2 satu family, gurau2 ngan Kaseh smpila time Kaseh mandi n tidur.. hujung minggu pon ayah rajin bawak kite kuar jln2 amik angin.. Rasanya..if kite ada kat kl..sure ibu tak de kesempatan nak jaga n besarkan kamu mcm mana skarang ni.. coz for sure ibu pon akan bekerja gak..then petang la baru balik.. sure ibu tak de peluang ntok saksikan apa yang dah ibu saksikan selama jaga Kaseh..dari Kaseh cuma bayi kecil yang terbaring camtu...sampaila skang ni dah merangkak, memapah n berdiri.. tak lama lagi sure dah berjalan manja ibu ni kan..

Mungkin bagi mata yang memandang, serasa macam ibu mensia2kan kelulusan yang ibu ada bile cume dok kat umah n uruskan keluarga.. dan bagi ibu pula, biarla org luar menilai.. asal ibu tau kalau ibu rasa lebih dari puas dan bersyukur sangat atas kesempatan ni.. Terima kasih juga pada ayah kerana memahami dan tak pernah mendesak ibu ntok bekerja buat masa ni. Mungkin akan sampai masanya nanti bila ibu mula kembali bekerja.. and masa tu nanti..mungkin adik2 Kaseh tak sebertuah Kaseh yang 100% dibesar & dijaga oleh tulang empat kerat ibu ni..

My dear Kaseh.. kalaupon pernah sekali ibu rasa teruji dengan kerenah kamu.. tapi ibu nak Kaseh tau kalau tak pernah terdetik sekalipon di hati ibu menyesali semua ni..malah ibu sangat menghargai peluang yang ada.. ibu mungkin bukan ibu terbaik dalam dunia ni.. but i promised you that i'll try my best to always be the best mom for you.. and of course..it will be the same with your daddy.. Love you so much baby.. sooooo much!!!




2 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

ni aunty nak komen jugak aritu.sory kaseh.aunty geram tak dapat komen. ibu kaseh syg sgt kat kaseh.walaupun ibu tak keje, tp ibu kaseh puas jge kaseh kat umah.susah nak dapat ibu yang sanggup gadaikan eh..bukan gadaikan...tp ketepikan kelulusan dia ade semata2 nak jaga anaknya yang masih kecil.tak ramai yang dapat buat camni.

ISAR said...

I love you my wife... insyaAllah, nanti ada rezeki start la keje balik ek. Maybe bila anak2 kita dah besar sket, or at least kita dok kat tempat yang tak perlu belajar bahasa lokal.