Wednesday, January 19, 2011

Perancangan yang seakan diredhai oleh Nya..syukur!!

Kejap je masa berlalu. Terasa macam baru semalam ibu buat pregnancy test.. tup2 cuma tinggal 9minggu je lagi.. huh...cuak2!! few months back.. if tak silap 16/07/2010 ibu buat pregnancy test.. dalam pada ye tak ye hati ni berteka teki.. ibu buat gak.. 2nd time pregnancy test for me.. (1st time dulu sah2 la masa awak kan..) ikut naluri rasa macam ada.. tapi percentage ntok rasa hati tu tak seconfirmed masa kamu. memula ingat nak tunggu ibu nye due period.. tapi sebab tak sabar sangat.. buat gak.. samala macam kes kamu pun.. ebfore period due ibu dah buat test. Berdebar2 gak tunggu result tu tau..hahah..macam 1st time! ekeke.. and alhamdulillah.. rezeki Allah nak bagi.. makanya adala benih yang mula bercambah dalam rahim ibu ni.. terus je ibu ambil gambar then email pada ayah..tup2 ayah terus je call.hahaha.. tapi ayah ni tak romantik.. bagila bunga ke kan.. huhu.. but, it's ok.. sebab tau ayah bukanla seromantik tu.. pastinya ayah pun happy dengan berita tu.. macam tak percaya..tapi itula realitinya.. ;)

sedikit flashback..
setahun yang sudah... which exactly during winter 2009/2010.. ada ibu dan ayah sembang kalau2 winter 2010/2011 nanti ibu pregnant.. Nak ikutkan waktu tu, hati ni 50-50 ntok menambah ahli keluarga.. antara bersedia dan tidak.. fikir nak sebab nak kamu ada kawan.. dan macam belum bila fikir nak berdepan dengan segalanya ntok kali yang kedua.. huhu..and kalau nak try conceive tu memang dah plan dah after balik cuti ke msia on jun 2010.. tapi tu la.. ibu ni jap ye, jap tidak..hahaha..so, ada sehari tu..masa tu kita teman ayah gi skating..(last winter ayah dok ralit skating..this winter sebuk snowboarding) seloroh ibu cakap kat ayah.. kalau conceive june 2010, means ibu takde la chance nak skating.. cuma ayah dan kamu je la.. ibu cuma jadi penonton setia di luar ring.haha.. so, nak dipendekkan cerita.. even after balik dari bercuti kat Msia Jun lepas pun, hati ibu masih berbelah bagi.. sampaila ada satu hari tu, lepas dari ibu selesai sembahyang asar.. tiba2 hati ibu terus bulat berkata ' okla..insyaAllah ibu ready ntok lalui semuanya ntok kali yang kedua'. tapi waktu tu ayah kerja..so bila ayah balik dari kerja..ibu cakapla kat ayah tentang rasa hati ibu.. syukur hati ibu dah tetap dan terbuka waktu tu.. dan alhamdulillah sangat2.. perancangan kita umpama mendapat berkat dan diredhai Allah bila mana sebulan lepas tu which is 16/7/2010 ibu disahkan mengandung.. terima kasih Ya Allah atas redha yang Kau beri ntok perancangan kami.. kebetulan waktu tu kita pun nak gi bercuti ke Stockholm, Sweeden..lepas ibu declared kat fb yang ibu pregnant which is 3 month after that..ada gak suara2 nakal kawan ibu sangkakan kalau benih ni hasil percutian dari Stockholm.. walhal takde pun..sebab waktu tu kita semua dah tau ibu dah pregnant. cuma takde bgtau sape2 pun lagi.. terasa macam terlalu awal algi ntok dikhabarkan berita gembira tu. sebab baru 4-5 weeks cmtu.. tapi, 2 minggu after dapat tau ibu pregnant, ada ibu call nenek johor.. dalam pada bersembang tu adala ibu selitkan ntok khabarkan berita tu.. response nenek?? 'Alhamdulillah....'. sebenarnya waktu tu acik rezal kamu pun baru gak tau kalau dia bakal jadi ayah.. so, maksudnya pregnancy ibu kali ni lebih kurang sama cam cik nurul kamu.. masa kamu dulu sama ngan cik ida which is syahmi la yang sebaya kamu now ni.. memang lebih kurang jerk.. 2 minggu lepas syahmi lahir..kamu lahir.. dia September 2008.. and kamu October 2008.. insyaAllah kali ni, anak cik rezal feb 2011, dan adik will be somewhere on mac 2011.. Talking about Mac.. insyaAllah kelahiran adik nanti sama bulan ngan bulan kelahiran ibu.. and the best thing that may happen is if we have the same DOB. haha.. ok, tak mau cerita lebih2 hal2 bersalin ni.. nanti ibu cuak!! macam baru 1st time.. tapi ntahla..mungkin pengalaman lalu kot.. well, cuma mampu berdoa agar semuanya dipermudahkan untuk ibu, adik, ayah dah kamu.. insyaAllah..




(Gravid tu maksudnya pregnant yer!!hehehe.. Kalau ikutkan pamphlet yang datang skali dgn digital tester ni, 2-3 weeks tu means dijangka persenyawaan dah berlaku. to be exact, dah masuk minggu ke 5 la waktu ni)


Hurmm..okla manja..ibu sambung lain kali la ek. Even tak tau pun lain kali tu ntah bila..hahaha.. anyway, sampai jumpa lagi.. jaga diri elok2 yerk..jaga sembahyang n pelihara iman kamu. jadi anak yg solehah juga kakak yang terbaik untuk adik2 kamu.. Sayang kamu selamanya..



P/S: I Love Us!!



2 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

macam best je alat ni..nak pakai jugak..hehehehe

acik juju said...

^__^ sgt gembira..nnt bulan mac double birtday celebration...